Lepsze niż ciasto i muffinki. Truskawki pod kruszonką to idealny deser na lato
Dieta wegetariańska
Crumble to sezonowy deser, który łączy świeże owoce z rumianą kruszonką. Przepis pochodzi z kuchni angielskiej i właśnie w Wielkiej Brytanii jest najpopularniejszym deserem owocowym. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście samodzielnie owoców pod kruszonką, czas to zmienić. Wybierzcie ten łatwy przepis i upieczcie wyśmienity crumble z truskawkami.
Z czym zrobić crumble?
Crumble można zrobić z najróżniejszych owoców. Jakie owoce do crumble? Najlepiej wybierać te, na które właśnie jest sezon. Idealnie sprawdzą się truskawki, które są już dostępne, a ich cena nie jest tak wysoka. Oprócz truskawek do upieczenia domowego crumble potrzebne są proste składniki, które łatwo kupić w wielu sklepach. Być może macie je wszystkie w domu i nawet wycieczka do sklepu nie będzie konieczna.
Co więc jest potrzebne, aby przygotować wyśmienity deser w postaci truskawek pod kruszonką? Lista składników jest krótka. Znajdują się na niej produkty niezbędne do przygotowania chrupiącej kruszonki oraz te, które potrzebne są do warstwy truskawkowej.
- składniki do kruszonki – mąka pszenna, masło, cukier trzcinowy
- składniki do warstwy truskawkowej – truskawki, cukier, ekstrakt waniliowy
Jak zrobić truskawki pod kruszonką?
Przepis na wyborny deser z truskawkami w roli głównej nie jest trudny. To jeden z najłatwiejszych przepisów na smaczny deser z piekarnika. Uda się zawsze i będzie smakował każdemu. Nawet początkujący cukiernicy amatorzy zrobią crumble z truskawkami na medal.
Jak więc robi się pyszny i w sam raz słodki crumble z truskawkami? Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a deser zachwyci wyglądem i smakiem.
- 1. krok – przygotowanie kruszonki
- 2. krok – pokrojenie truskawek i przełożenie ich do formy do pieczenia
- 3. krok – wymieszanie truskawek z cukrem i ekstraktem waniliowym
- 4. krok – posypanie truskawek kruszonką
- 5. krok – upieczenie crumble truskawkowego w piekarniku
Jak piec crumble?
Pyszne truskawki pod kruszonką to szybki deser z piekarnika. Przygotowanie trwa kilka minut, a pieczenie zajmuje tylko pół godziny. Zaletą truskawek pod kruszonką jest to, że można je jeść i na ciepło, i na zimno.
Deser piecze się w piekarniku, który należy wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Formę wstawia się do pieca i po 30 minutach wyjmuje. Crumble z truskawkami jest gotowy i od razu można cieszyć się jego znakomitym smakiem.
SKŁADNIKI
- kruszonka:
- 120 g mąki pszennej
- 80 g roztopionego masła
- 80 g cukru trzcinowego
truskawki:- 500 g truskawek
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem. Wlać roztopione masło i wymieszać.
- Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i przełożyć do niedużej formy do zapiekania lub kokilek.
- Do truskawek wsypać cukier i wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
- Wierzch posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.