Lepsze niż ciasto i muffinki. Truskawki pod kruszonką to idealny deser na lato

crumble z truskawkami
Autor: Shutterstock Weź truskawki i posyp kruszonką. To najlepszy deser owocowy z piekarnika.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Crumble to sezonowy deser, który łączy świeże owoce z rumianą kruszonką. Przepis pochodzi z kuchni angielskiej i właśnie w Wielkiej Brytanii jest najpopularniejszym deserem owocowym. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście samodzielnie owoców pod kruszonką, czas to zmienić. Wybierzcie ten łatwy przepis i upieczcie wyśmienity crumble z truskawkami.

Z czym zrobić crumble?

Crumble można zrobić z najróżniejszych owoców. Jakie owoce do crumble? Najlepiej wybierać te, na które właśnie jest sezon. Idealnie sprawdzą się truskawki, które są już dostępne, a ich cena nie jest tak wysoka. Oprócz truskawek do upieczenia domowego crumble potrzebne są proste składniki, które łatwo kupić w wielu sklepach. Być może macie je wszystkie w domu i nawet wycieczka do sklepu nie będzie konieczna.

Co więc jest potrzebne, aby przygotować wyśmienity deser w postaci truskawek pod kruszonką? Lista składników jest krótka. Znajdują się na niej produkty niezbędne do przygotowania chrupiącej kruszonki oraz te, które potrzebne są do warstwy truskawkowej.

  • składniki do kruszonki – mąka pszenna, masło, cukier trzcinowy
  • składniki do warstwy truskawkowej – truskawki, cukier, ekstrakt waniliowy

Jak zrobić truskawki pod kruszonką?

Przepis na wyborny deser z truskawkami w roli głównej nie jest trudny. To jeden z najłatwiejszych przepisów na smaczny deser z piekarnika. Uda się zawsze i będzie smakował każdemu. Nawet początkujący cukiernicy amatorzy zrobią crumble z truskawkami na medal.

Jak więc robi się pyszny i w sam raz słodki crumble z truskawkami? Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a deser zachwyci wyglądem i smakiem.

  • 1. krok – przygotowanie kruszonki
  • 2. krok – pokrojenie truskawek i przełożenie ich do formy do pieczenia
  • 3. krok – wymieszanie truskawek z cukrem i ekstraktem waniliowym
  • 4. krok – posypanie truskawek kruszonką
  • 5. krok – upieczenie crumble truskawkowego w piekarniku

Jak piec crumble?

Pyszne truskawki pod kruszonką to szybki deser z piekarnika. Przygotowanie trwa kilka minut, a pieczenie zajmuje tylko pół godziny. Zaletą truskawek pod kruszonką jest to, że można je jeść i na ciepło, i na zimno.

Deser piecze się w piekarniku, który należy wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Formę wstawia się do pieca i po 30 minutach wyjmuje. Crumble z truskawkami jest gotowy i od razu można cieszyć się jego znakomitym smakiem.

SKŁADNIKI

  • kruszonka:
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g roztopionego masła
  • 80 g cukru trzcinowego

  • truskawki:
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem. Wlać roztopione masło i wymieszać.
  • Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i przełożyć do niedużej formy do zapiekania lub kokilek.
  • Do truskawek wsypać cukier i wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  • Wierzch posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej