Łamańce z makiem inspirowane przepisem Magdy Gessler
2021-03-31
średni
80 min
4
Na Boże Narodzenie wypróbuj przepis na łamańce z makiem inspirowany recepturami Magdy Gessler, kruche ciasteczka podawane ze słodką masą makową. Łamańce z makiem będą pyszną przekąską na świąteczny deser. Sprawdź, jak robi je szefowa "Kuchennych rewolucji".
SKŁADNIKI
- 0,5 kg maku
- 1 l mleka
- Laska wanilii
- 200 g rodzynek
- 50 g rumu
- Szklanka czarnej herbaty
- Kieliszek amaretto i zapach migdałowy
- Kubek smażonej skórki pomarańczowej
- 200 g orzechów włoskich
- 200 g migdałów
- Skórka 4 cytryn
- Kogel mogel z 6 żółtek
- Szklanka cukru
- 6 białek ubitych z solą
- Kostka masła
- Szklanka miodu miodu
- Ciasto: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, jajko, sól, skórka z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masa: Do wrzącego mleka wsypać mak i dodać wanilię. Rodzynki wrzucić do wrzącej herbaty z rumem.
- Wylać mak na sito. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić mak, dodać bakalie, skórki i miód. Rodzynki odsączać z herbaty i wrzucić na patelnię. Prażyć wszystko, aż zacznie pachnieć.
- Do ostygłego maku dodać kogel mogel i mieszać. Ubić białka na sztywno i dodać do masy makowej.
- Ciasto: Z podanych składników wyrobić ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję, uformować kulę i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
- Po wyjęciu ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Pociąć ciasto na 3-centymetrowe pasy, następnie podzielić je na romby. Wycięte romby piec na blasze w 180 stopni C przez ok. 15 minut
- Wlać do miseczki masę makową. Zostawić do następnego dnia. Podawać z wetkniętymi w masę łamańcami.