Kutia wigilijna - tradycyjny przepis na kutię

2021-03-29
kutia wigilijna 2
Autor: Shutterstock Kutia wigilijna - tradycyjny "deser" z maku, pszenicy, miodu i bakalii
łatwy
30 min
4

Jak zrobić kutię wigilijną? Podajemy tradycyjny przepis na tradycyjny deser świąteczny z maku, pszenicy, bakalii i miodu.

Zobacz także przepisy na: 

Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny

Łazanki z makiem i bakaliami

Śląskie makówki Anny Starmach

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pszenicę dokładnie wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie ok. 3 godziny. Odcedzić i zalać wrzątkiem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż będzie miękka (ok. 3 godz.).
  • Mak wypłukać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
  • Rodzynki namoczyć w rumie, resztę bakalii pokroić w paseczki.
  • Pszenicę połączyć z makiem, miodem, dodać startą skórkę cytryny, wanilię i bakalie. Jeszcze raz wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 4 godz.