Kutia wigilijna - tradycyjny przepis na kutię
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jak zrobić kutię wigilijną? Podajemy tradycyjny przepis na tradycyjny deser świąteczny z maku, pszenicy, bakalii i miodu.
Zobacz także przepisy na:
Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pszenicę dokładnie wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie ok. 3 godziny. Odcedzić i zalać wrzątkiem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż będzie miękka (ok. 3 godz.).
- Mak wypłukać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
- Rodzynki namoczyć w rumie, resztę bakalii pokroić w paseczki.
- Pszenicę połączyć z makiem, miodem, dodać startą skórkę cytryny, wanilię i bakalie. Jeszcze raz wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 4 godz.