Kruche ciasteczka - pyszne ozdoby na choinkę do samodzielnego przygotowania
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kruche ciasteczka, tak samo jak pierniczki, będą przepięknie wyglądały na świątecznej choince. Sprawdź, jak zrobić kruche ciasteczka - ozdoby choinkowe
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 żółtka,
- łyżka cukru,
- szczypta soli,
- dwie torebki polewy w różnych kolorach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli.
- Dodać cukier puder, posiekane masło i żółtko.
- Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
- Foremkami wyciąć różne ciasteczka: dzwonki, gwiazdki i ułożyć na blasze.
- Grubszą wykałaczką zrobić dziurki na nitkę lub wstążeczkę i piec ok. 10–15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić i udekorować polewą przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu.