Kremowy ryż z jogurtem i malinami - rozkoszny deser na trudne dni
2022-03-11
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kremowy ryż z jogurtem i malinami to rozkoszny deser na trudne dni. Jaśminowy ryż gotowany w mleku roślinnym jest cudownie kremowy i kleisty. Do tego chłodny jogurt i porcja malinowego sosu. Zamiast niego można użyć również konfitury malinowej. To najbardziej pocieszający deser. Rozpieszczajcie się!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 2 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanka roślinnego zamiennika mleka (ja użyłam mleka migdałowego)
- 1 szklanka mleka kokosowego z puszki (lekkie lub wstrząśnięte, jeśli pełnotłuste) o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki białego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego
- 250 ml jogurtu naturalnego lub roślinnego zamiennika
- 400 g malin świeżych lub mrożonych
- cukier puder lub inne słodziwo do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż wsypać do garnka. Zalać 2 szklankami wrzącej wody. Posolić i doprowadzić do wrzenia.
- Następnie zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
- Wlać roślinny zamiennik mleka. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Teraz dodać mleko kokosowe, cukier, wanilię. Zamieszać i zagotować.
- Przykryć pokrywką i zdjąć z ognia. Odstawić na 15 minut.
- W tym czasie maliny rozmrozić, dodać do nich cukier puder lub inny rodzaj słodziwa. Rozdeptać widelcem na jednorodną masę. Kilka całych malin pozostawić do dekoracji.
- Jogurt również wymieszać z cukrem pudrem. Dodać tyle cukru, ile lubimy.
- Ryż można podawać na ciepło lub na zimno. Rozłożyć kremowy ryż do 4 misek.
- Do każdej miski dodać po porcji jogurtu oraz malin. Udekorować całymi malinami. Smacznego!
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?