Kremowy ryż z jogurtem i malinami - rozkoszny deser na trudne dni

Kremowy ryż z jogurtem i malinami - rozkoszny deser na trudne dni
Autor: Shutterstock.com Kremowy ryż z jogurtem i malinami - rozkoszny deser na trudne dni
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kremowy ryż z jogurtem i malinami to rozkoszny deser na trudne dni. Jaśminowy ryż gotowany w mleku roślinnym jest cudownie kremowy i kleisty. Do tego chłodny jogurt i porcja malinowego sosu. Zamiast niego można użyć również konfitury malinowej. To najbardziej pocieszający deser. Rozpieszczajcie się! 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanka roślinnego zamiennika mleka (ja użyłam mleka migdałowego) 
  • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki (lekkie lub wstrząśnięte, jeśli pełnotłuste) o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego lub roślinnego zamiennika
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych
  • cukier puder lub inne słodziwo do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż wsypać do garnka. Zalać 2 szklankami wrzącej wody. Posolić i doprowadzić do wrzenia.
  • Następnie zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. 
  • Wlać roślinny zamiennik mleka. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  • Teraz dodać mleko kokosowe, cukier, wanilię. Zamieszać i zagotować.
  • Przykryć pokrywką i zdjąć z ognia. Odstawić na 15 minut.
  • W tym czasie maliny rozmrozić, dodać do nich cukier puder lub inny rodzaj słodziwa. Rozdeptać widelcem na jednorodną masę. Kilka całych malin pozostawić do dekoracji. 
  • Jogurt również wymieszać z cukrem pudrem. Dodać tyle cukru, ile lubimy.
  • Ryż można podawać na ciepło lub na zimno. Rozłożyć kremowy ryż do 4 misek.
  • Do każdej miski dodać po porcji jogurtu oraz malin. Udekorować całymi malinami. Smacznego! 
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?

Dietetyczne desery - 10 przepisów od dietetyka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej