Keto pudding z chia i mascarpone. Idealny deser, który nie wywoła wyrzutów sumienia

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kato deser z nasionami chia i mascarpone to idealny pomysł na słodki przerywnik pomiędzy posiłkami. Jest on prosty w przygotowaniu, a kubki smakowe oszaleją na jego punkcie. Nie ma więc na co czekać. Lepiej od razu zabrać się za przygotowania.
Keto deser z mascarpone. Idealny pomysł na coś słodkiego
Keto pudding z chia i mascarpone to świetna propozycja dla osób na diecie niskowęglowodanowej, które mają ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale również niezwykle kremowy i sycący przy okazji będąc wypełnionym zdrowymi tłuszczami i błonnikiem.
Deser ten ma niski indeks glikemiczny, a dzięki zawartości mascarpone dostarcza wysokiej jakości tłuszcze, które pomagają w utrzymaniu ketozy. Co więcej, nie zawiera on laktozy więc jest idealny dla osób, które mają na nią nietolerancję.
Deser z nasionami chia można modyfikować. Jest prosty w przygotowaniu
Nasz przepis można również dowolnie modyfikować. Dla tych z nas, którzy wolą bardziej czekoladowe desery można bez przeszkód dodać 1-2 łyżeczki dodatkowego kakao. Co więcej, pudding można również wzbogacić masłem orzechowym dla smaku i tłuszczu.
Jeśli nie przepadamy za erytrolem możemy w przygotowaniu bez problemu użyć ksylitolu lub stewii - w zależności od tego co bardziej nam odpowiada. A na samą górę możemy dodać gorzką czekoladę, orzechy lub wiórki kokosowe.
SKŁADNIKI
- 200 ml mleka kokosowego
- 125 g serka mascarpone
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki erytrolu
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy mleko roślinne z mascarpone, erytrolem, wanilią, kakao i solą.
- Całość energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na 10 minut i ponownie mieszamy.
- Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.
- Przed podaniem ponownie mieszamy.