Keto pudding z chia i mascarpone. Idealny deser, który nie wywoła wyrzutów sumienia

Keto pudding z chia i mascarpone. Idealny deser, który nie wywoła wyrzutów sumienia
Autor: Shutterstock.com Keto pudding z chia i mascarpone. Idealny deser, który nie wywoła wyrzutów sumienia
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kato deser z nasionami chia i mascarpone to idealny pomysł na słodki przerywnik pomiędzy posiłkami. Jest on prosty w przygotowaniu, a kubki smakowe oszaleją na jego punkcie. Nie ma więc na co czekać. Lepiej od razu zabrać się za przygotowania.

Keto deser z mascarpone. Idealny pomysł na coś słodkiego

Keto pudding z chia i mascarpone to świetna propozycja dla osób na diecie niskowęglowodanowej, które mają ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale również niezwykle kremowy i sycący przy okazji będąc wypełnionym zdrowymi tłuszczami i błonnikiem.

Deser ten ma niski indeks glikemiczny, a dzięki zawartości mascarpone dostarcza wysokiej jakości tłuszcze, które pomagają w utrzymaniu ketozy. Co więcej, nie zawiera on laktozy więc jest idealny dla osób, które mają na nią nietolerancję.

Deser z nasionami chia można modyfikować. Jest prosty w przygotowaniu

Nasz przepis można również dowolnie modyfikować. Dla tych z nas, którzy wolą bardziej czekoladowe desery można bez przeszkód dodać 1-2 łyżeczki dodatkowego kakao. Co więcej, pudding można również wzbogacić masłem orzechowym dla smaku i tłuszczu.

Jeśli nie przepadamy za erytrolem możemy w przygotowaniu bez problemu użyć ksylitolu lub stewii - w zależności od tego co bardziej nam odpowiada. A na samą górę możemy dodać gorzką czekoladę, orzechy lub wiórki kokosowe.

SKŁADNIKI

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki erytrolu
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy mleko roślinne z mascarpone, erytrolem, wanilią, kakao i solą.
  • Całość energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na 10 minut i ponownie mieszamy.
  • Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.
  • Przed podaniem ponownie mieszamy.
W formie dieta pudełkowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej