Spis treści
Smak dzieciństwa
Dla pokolenia czterdziestolatków smak budyniu waniliowego zawsze będzie kojarzył się z dzieciństwem. Kilkadziesiąt lat temu był to najpopularniejszy z deserów, często wmuszany w dzieci przez mamy pragnące, by ich pociechy przyswoiły mleko, chociażby i w takiej postaci.
Budynie w proszku, tak jak i kisiele były powszechnie dostępne w sklepach, co w tamtych latach stanowiło o ich atrakcyjności. A może wrócić by tak do słodkich lat dzieciństwa i przyrządzić budyń? Ale nie z torebki. Proponujemy przepis na budyń (pudding) domowej roboty. Możesz dodać do niego owoce lub bakalie lub pokruszyć na spodzie naczynia herbatniki.
Przepis na domowy pudding
Składniki:
3 g żelatyny
350 g śmietany 36%
120 g mleka
100 g cukru
20 ml likieru Galiano
1 gałązka mięty
60 g malin
40 g borówek
120 g jagód
karmel (może być zielony)
Jagody rozgnieć widelcem z połową cukru. Wyłóż nimi dna naczyń do puddingu - najładniej pudding będzie wyglądał w szkle, w czarkach lub kieliszkach.
Mleko zagotuj z pozostałym cukrem i likierem, rozpuść w nim żelatynę.
Schłodzoną śmietanę lekko ubij i połącz z mlekiem. Delikatnie wlej do naczyń i wstaw do lodówki na około 2 godziny do schłodzenia.
Podawaj z owocami, udekorowane listkiem mięty i karmelem. Jeśli nie chcesz używać gotowego karmelu i wybierasz wersję eko - zrób go sama.