Spis treści
Alergia pokarmowa
Dotyczy stosunkowo niewielkiej grupy ludzi, 2,5-4 proc. populacji. U jej podłoża leży nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego. Traktuje on określone składniki pożywienia jako zagrożenie i usiłuje je zwalczyć. Wywołuje to reakcję uczuleniową, występującą na ogół w ciągu od kilku sekund do kilku godzin po spożyciu pokarmu. Objawy alergii pokarmowej bywają różne. Mogą one dotykać skóry (wysypka, świąd, pokrzywka), układu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunka) czy układu oddechowego (duszności, kaszel, obrzęk krtani). Reakcja organizmu na alergen bywa czasami bardzo gwałtowna. Przybiera postać anafilaksji, a nawet ostatniego jej etapu – wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi zagrożenie dla życia.
Nietolerancja pokarmowa
Występuje znacznie częściej niż uczulenie na pokarmy. Reakcja organizmu na nietolerowany składnik pożywienia jest wolniejsza, bardziej dyskretna i ma charakter niealergiczny. Nie zawsze bierze w niej udział mechanizm immunologiczny (może być spowodowana np. niedoborem jakiegoś enzymu). Pojawia się w czasie od kilku godzin do kilku dni i jest następstwem zaburzonego trawienia określonego składnika pożywienia. Objawy mogą mieć bardzo różnorodny charakter i czasami trudno w ogóle skojarzyć je z dietą.
Nie zawsze bowiem występują symptomy ze strony układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki. Schorzenie może się objawiać bólami głowy, mięśni, stawów, zmęczeniem albo ogólnym złym samopoczuciem. Jego przykładem jest nietolerancja laktozy, cukru zawartego w mleku, związana z niedoborem potrzebnego do jego strawienia enzymu - laktazy. Inny przykład to nietolerancja histaminy, która występuje w niektórych pokarmach (np. w żółtych serach, wędzonych śledziach, konserwach i cytrusach).