Jogurtowiec truskawkowy - przepis na błyskawiczny, lekki deser z truskawkami
2022-06-08
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jogurtowiec truskawkowy to deser, który z powodzeniem może zastąpić sernik na zimno lub inne ciasta z truskawkami. Mniej kaloryczny, delikatny, orzeźwiający i łatwy do przygotowania - to zalety jogurtowca z truskawkami.
SKŁADNIKI
- 500 g naturalnego jogurtu greckiego
- 350 g umytych, obranych truskawek
- 4-5 łyżek cukru pudru (można zastąpić ksylitolem lub innym naturalnym słodziwem)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 3,5 łyżki żelatyny
- Na wierzch:
- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 150 g umytych, obranych truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
- Formę wyłożyć folią spożywczą.
- Żelatynę wsypać do szklanki i zalać 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać. Aby żelatyna dobrze się rozpuściła, należy szklankę umieścić w naczyniu z gorącą wodą.
- 350 g truskawek zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem pudrem/słodziwem, cukrem waniliowym. Dodać jogurt i wymieszać.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy truskawkowo-jogurtowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i wymieszać mikserem.
- Masę przelać formy wyłożonej folią, przykryć folią i wstawić do lodówki, aby stężała.
- Około 150 g truskawek pokroić w plastry i ułożyć je na wierzchu jogurtowca. Następnie zalać je lekko tężejącą galaretkę i blaszkę ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała.
Beszamel: Jogurt naturalny