Jogurtowiec truskawkowy - przepis na błyskawiczny, lekki deser z truskawkami

Jogurtowiec truskawkowy - przepis na błyskawiczny, lekki deser z truskawkami
Autor: Shutterstock Lekki deser na jogurcie, idealny na letnie dni
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jogurtowiec truskawkowy to deser, który z powodzeniem może zastąpić sernik na zimno lub inne ciasta z truskawkami. Mniej kaloryczny, delikatny, orzeźwiający i łatwy do przygotowania - to zalety jogurtowca z truskawkami.

SKŁADNIKI

  • 500 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 350 g umytych, obranych truskawek
  • 4-5 łyżek cukru pudru (można zastąpić ksylitolem lub innym naturalnym słodziwem)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • Na wierzch:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 150 g umytych, obranych truskawek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
  • Formę wyłożyć folią spożywczą. 
  • Żelatynę wsypać do szklanki i zalać 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać. Aby żelatyna dobrze się rozpuściła, należy szklankę umieścić w naczyniu z gorącą wodą.
  • 350 g truskawek zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem pudrem/słodziwem, cukrem waniliowym. Dodać jogurt i wymieszać.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy truskawkowo-jogurtowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i wymieszać mikserem.
  • Masę przelać formy wyłożonej folią, przykryć folią i wstawić do lodówki, aby stężała.
  • Około 150 g truskawek pokroić w plastry i ułożyć je na wierzchu jogurtowca. Następnie zalać je lekko tężejącą galaretkę i blaszkę ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej