Jak zrobić idealne domowe krówki? Przepis na słodką doskonałość!

Jak zrobić idealne domowe krówki? Przepis na słodką doskonałość!
Autor: Shutterstock, Shutterstock Domowe krówki można doskonale dopasować do swoich preferencji
średni
30 min
4

Krówki to smak dzieciństwa, który wciąż uwodzi niejednego dorosłego. Te miękkie, karmelowe cukierki można z łatwością przygotować w domu – potrzeba tylko odrobiny czasu i cierpliwości i kilku łatwo dostępnych składników. Dla wszystkich miłośników słodkich ciągutek mamy sprawdzony przepis na idealne domowe krówki.

Jedni uwielbiają miękkie krówki ciągutki, inni wolą te kruche i delikatnie rozsypujące się w ustach. Kupując w sklepie, nigdy nie mamy pewności, jakie się trafią – dlatego warto zrobić je samodzielnie!

Domowe krówki zawsze będą idealne, a przy okazji można je dowolnie modyfikować. Do masy krówkowej świetnie pasuje aromat waniliowy, ale równie dobrze sprawdzi się śmietankowy. Jeśli macie ochotę na czekoladową nutę, wystarczy dodać 2 łyżki kakao. A dla fanów chrupiących dodatków idealnym wyborem będą 2-3 łyżki sezamu lub drobno posiekanych orzechów. Własnoręczne krówki to smak na miarę Waszych upodobań!

ZOBACZ WIDEO z przepisem na krówki!

SKŁADNIKI

  • 150 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • masło do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Garnek musi być dość duży, bo podczas gotowania masa będzie się burzyć i może wykipieć.
  • Dodajemy kremówkę i rozciętą laskę wanilii. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa.
  • Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa.
  • Wyjmujemy laskę wanilii, masę przekładamy z garnka do miski i ucieramy, aż nieco przestygnie.
  • Następnie wylewamy ją na wysmarowaną masłem blachę.
  • Gdy masa zastygnie, kroimy ją zanurzonym w zimnej wodzie nożem.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Anna Ptaszyńska
więcej