Jak zrobić krówki? Przepis na krówki domowej roboty

jak_zrobic_krowki_podajemy_przepis.jpg
Autor: photos.com Miłośnicy krówek mogą z naszym przepisem w domu robić krówki takie, jakie lubią najbardziej
średni
30 min
4

Krówki to smakołyk pamiętany z dzieciństwa - wielu dorosłych nadal ma słabość do tych cukierków. Można je łatwo zrobić samemu, choć wymaga to nieco czasu i cierpliwości. Podajemy dobry przepis na domowe krówki ciągutki.

Jedni lubią krówki miękkie, tzw. ciągutki, inni – bardziej kruche. Jeśli kupimy je w sklepie, nigdy nie wiadomo, na jakie trafimy. Zrobione własnoręcznie będą takie, jak trzeba! Do masy krówkowej można dodać rozmaite aromaty – najlepiej pasuje wanilia, ale można też podkręcić smak, dodając aromat śmietankowy lub wzbogacić krówki 2 łyżkami kakao. Jeśli lubimy, by w krówce coś chrupało, możemy dodać 2-3 łyżki ziaren sezamowych lub drobno posiekanych orzechów.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na krówki!

SKŁADNIKI

  • 150 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • masło do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Garnek musi być dość duży, bo podczas gotowania masa będzie się burzyć i może wykipieć.
  • Dodajemy kremówkę i rozciętą laskę wanilii. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa.
  • Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa.
  • Wyjmujemy laskę wanilii, masę przekładamy z garnka do miski i ucieramy, aż nieco przestygnie.
  • Następnie wylewamy ją na wysmarowaną masłem blachę.
  • Gdy masa zastygnie, kroimy ją zanurzonym w zimnej wodzie nożem.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Anna Ptaszyńska
więcej