Jak zrobić krówki? Przepis na krówki domowej roboty
2021-11-04
średni
30 min
4
Krówki to smakołyk pamiętany z dzieciństwa - wielu dorosłych nadal ma słabość do tych cukierków. Można je łatwo zrobić samemu, choć wymaga to nieco czasu i cierpliwości. Podajemy dobry przepis na domowe krówki ciągutki.
Jedni lubią krówki miękkie, tzw. ciągutki, inni – bardziej kruche. Jeśli kupimy je w sklepie, nigdy nie wiadomo, na jakie trafimy. Zrobione własnoręcznie będą takie, jak trzeba! Do masy krówkowej można dodać rozmaite aromaty – najlepiej pasuje wanilia, ale można też podkręcić smak, dodając aromat śmietankowy lub wzbogacić krówki 2 łyżkami kakao. Jeśli lubimy, by w krówce coś chrupało, możemy dodać 2-3 łyżki ziaren sezamowych lub drobno posiekanych orzechów.
ZOBACZ WIDEO z przepisem na krówki!
SKŁADNIKI
- 150 g masła
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
- laska wanilii lub cukier waniliowy
- masło do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Garnek musi być dość duży, bo podczas gotowania masa będzie się burzyć i może wykipieć.
- Dodajemy kremówkę i rozciętą laskę wanilii. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa.
- Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa.
- Wyjmujemy laskę wanilii, masę przekładamy z garnka do miski i ucieramy, aż nieco przestygnie.
- Następnie wylewamy ją na wysmarowaną masłem blachę.
- Gdy masa zastygnie, kroimy ją zanurzonym w zimnej wodzie nożem.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie