Jak zrobić biskwit? Podajemy sprawdzony przepis na omleciki z owocami

2021-03-29
Biskwity
Autor: Shutterstock Biskwity najlepiej podawać z ulubionymi owocami.
łatwy
40 min
4

W przypadku biskwitów pyszne ciasto to podstawa. Ważne jest jednak i to, byśmy placuszki złożyli na pół od razu po upieczeniu – inaczej nie nadamy im pożądanej formy.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki margaryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddzielić od żółtek. Żółta ubić z połową cukru i cukrem waniliowym na gęstą masę.
  • Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, dodając podczas ubijania 4 łyżki zimnej wody.
  • Do masy z żółtek dodawać na przemian pianę i mąkę, delikatnie mieszać.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  • Płaską blachę wysmarować margaryną. Ciasto nakładać na blachę, formując okrągłe placuszki średnich 15 cm i grubości 1 cm.
  • Placuszki piec około 7-10 minut, aż lekko się zarumienią. Nieco je ostudzić, zdjąć z blachy i od razu złożyć na pół.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami i serkiem waniliowym lub posypane cukrem pudrem. Smacznego.