Jak zrobić biskwit? Podajemy sprawdzony przepis na omleciki z owocami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
W przypadku biskwitów pyszne ciasto to podstawa. Ważne jest jednak i to, byśmy placuszki złożyli na pół od razu po upieczeniu – inaczej nie nadamy im pożądanej formy.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki margaryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielić od żółtek. Żółta ubić z połową cukru i cukrem waniliowym na gęstą masę.
- Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, dodając podczas ubijania 4 łyżki zimnej wody.
- Do masy z żółtek dodawać na przemian pianę i mąkę, delikatnie mieszać.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Płaską blachę wysmarować margaryną. Ciasto nakładać na blachę, formując okrągłe placuszki średnich 15 cm i grubości 1 cm.
- Placuszki piec około 7-10 minut, aż lekko się zarumienią. Nieco je ostudzić, zdjąć z blachy i od razu złożyć na pół.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami i serkiem waniliowym lub posypane cukrem pudrem. Smacznego.