Jak upiec ptysie? [sprawdzony przepis]
2021-07-19
![Jak upiec ptysie? [sprawdzony przepis]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-oYT5-u4v5-ZPBs_jak-upiec-ptysie-sprawdzony-przepis-664x442.jpg)
średni
60 min
4
Ptysie i eklerki przygotowuje się z tego samego rodzaju ciasta. Jest to ciasto parzone, czyli najpierw gotowane, a potem pieczone. Nie jest trudne do przygotowania, a można z niego przyrządzić zarówno coś słodkiego, jak i wytrawnego. Podajemy sprawdzony przepis na ptysie.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 250 ml wody
- 5 dag masła
- szczypta soli
- 17 dag mąki
- 5 jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia
- nadzienie:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- cukier waniliowy
- 10 dag cukru pudru
- 30 dag malin (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę, masło i sól zagotować w garnku z grubym dnem. Dodać mąkę i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Gdy na dnie garnka zacznie tworzyć się biały nalot, ciasto należy przełożyć do miski.
- Ciasto wyrabiamy, dodając kolejno po jednym jajku; w trakcie wsypać proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste, tak by spływało z łyżki szklistymi soplami.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Za pomocą dwóch łyżeczek lub szprycy cukierniczej układać kopczyki ciasta wielkości mandarynki. Piec w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez 30-40 minut na złoty kolor.
- Jeszcze ciepłe ptysie przekroić ostrym nożem poziomo na połówki. Jeśli w środku zostanie kawałek wilgotnego ciasta, należy go usunąć.
- Śmietanę ubić na sztywno, w połowie ubijania zacząć dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Spód ptysia napełnić kremem. Można dodać świeże maliny, wtedy trzeba nakryć je dodatkowo łyżeczką śmietany. Na wierzch położyć czapeczkę z ciasta.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie