Jabłkowe lizaki - pomysł na pyszne cukierki z jabłek
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Jabłka w słodkiej, jedwabiście gładkiej polewie. Takim lizakiem nie pogardzi ani mały, ani duży. Sprawdź koniecznie, jak łatwo przygotować jabłkowe lizaki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki wody
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki syropu skrobiowego
- 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
- 8 jabłek
- 8 drewnianych patyczków/szpatułek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę wlej do rondla, dodaj cukier, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu aż cukier się rozpuści.
- Dodaj masło, syrop i barwnik spożywczy, podgrzewaj do temperatury ok 150 st. C.
- Ustaw naczynie na garnku z wrzątkiem, obok przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jabłka nadziewaj na patyczki i maczaj w gorącym syropie, układaj na blaszce do zastygnięcia.