Jabłkowe lizaki - pomysł na pyszne cukierki z jabłek

2021-03-29
Jabłkowe lizaki - pomysł na pyszne cukierki z jabłek
Autor: Shutterstock Jabłkowe lizaki to pomysł na efektowny deser z całych jabłek.
łatwy
15 min
4

Jabłka w słodkiej, jedwabiście gładkiej polewie. Takim lizakiem nie pogardzi ani mały, ani duży. Sprawdź koniecznie, jak łatwo przygotować jabłkowe lizaki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki syropu skrobiowego
  • 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 8 jabłek
  • 8 drewnianych patyczków/szpatułek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę wlej do rondla, dodaj cukier, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu aż cukier się rozpuści.
  • Dodaj masło, syrop i barwnik spożywczy, podgrzewaj do temperatury ok 150 st. C.
  • Ustaw naczynie na garnku z wrzątkiem, obok przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Jabłka nadziewaj na patyczki i maczaj w gorącym syropie, układaj na blaszce do zastygnięcia.