Gotowe zaledwie 10 minut. Te batoniki to przekąska idealna

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszne i zdrowe przekąski nie muszą być ciężkie do przygotowania. Dowodem na to są bez wątpienia te wspaniałe domowe batoniki daktylowe. Te słodkie przekąski są niezwykle proste do wykonania, przy okazji zachwycając swoim wspaniałym smakiem. Podpowiadamy jak je zrobić.
Pomysł na przekąskę po treningu. Ta sprawdzi się świetnie
Daktylowe batoniki to świetny pomysł na zdrową, domową przekąskę. Są one wspaniale słodkie, a to wszystko dzięki daktylom, które nie zawierają rafinowanego cukru. Te batoniki są nie tylko niezwykle smaczne, ale również bardzo pożywne.
Taka przekąska dostarcza nam energii, zdrowych tłuszczów i błonnika, co sprawia, że są idealną przekąską na drugie śniadanie, po treningu albo jako zdrowsza alternatywa dla sklepowych słodyczy.
Daktyle są bogate w naturalne cukry, zawierając przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu energia uwalnia się stopniowo. Dzięki orzechom natomiast dostarczamy sobie zdrowych tłuszczów, białka i minerałów, jak na przykład magnez czy cynk.
Batoniki można modyfikować. To świetny sposób na przekąskę
Sam przepis możemy również dowolnie modyfikować. Wszystko zależy od tego co lubimy czy na co mamy ochotę. Świetnie sprawdzi się dodatek wiórków kokosowych, nasion chia, cynamonu czy innych suszonych owoców.
Batoniki można również przygotować w wersji czekoladowej dodając do nich posiekaną gorzką czekoladę, czy obtaczając je w roztopionej czekoladzie. Dobrym pomysłem może być również dodanie ulubionego białka w proszku, dzięki czemu otrzymamy batoniki białkowe.
SKŁADNIKI
- 200 g daktyli bez pestek
- 100 g orzechów (np. migdały, nerkowce, włoskie)
- 50 g płatków owsianych
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego +
- 1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od namoczenia daktyli w ciepłej wodzie przez około 10 minut.
- Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy na drobne kawałki.
- Dodajemy do nich daktyle, płatki owsiane, kakao, miód bądź syrop klonowy, olej kokosowy i sól.
- Całość blendujemy, aż do uzyskania bardzo kleistej masy.
- Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Równomiernie ugniatamy.
- Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1-2 godziny.
- Po schłodzeniu kroimy masę w batoniki.