Faworki z serkiem mascarpone. Oryginalny przepis na tłusty czwartek
Dieta wegetariańska
Jak zrobić pyszne i kruche faworki, które oczarują smakiem w tłusty czwartek? Potrzebny będzie sprawdzony przepis i kilka prostych składników. Faworki z dodatkiem włoskiego serka mascarpone są przepyszne i idealnie kruche. Ich przygotowanie jest błyskawiczne. Już po niecałej godzinie można cieszyć się ich wybornym smakiem. Oto łatwy i szybki przepis na faworki z mascarpone.
Faworki z mascarpone – składniki
Na liście składników, które potrzebne są do usmażenia fury kruchych faworków, znajdują się proste produkty. Są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach spożywczych bez względu na porę roku. Jednak faworki najlepiej smakują w czasie karnawału i w tłusty czwartek, więc przepis warto wykorzystać właśnie w tym czasie.
Aby zrobić pyszne domowe faworki, które zachwycą smakiem, potrzebne są takie produkty jak:
- mąka pszenna
- serek mascarpone
- jajka i żółtka
- cukier
- sól
- spirytus lub ocet
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Jak zrobić faworki z mascarpone?
Przepis na pyszne i perfekcyjnie kruche domowe faworki z dodatkiem serka mascarpone nie jest trudny. Należy jednak postępować według niego krok po kroku, a faworki udadzą się za pierwszym razem i będą smakować obłędnie.
Jak więc usmażyć faworki z serkiem mascarpone?
- 1. krok – wyrobienie gładkiego ciasta
- 2. krok – bicie ciasta na faworki przez 5 minut
- 3. krok – rozwałkowanie, pokrojenie i uformowanie ciasta na faworki
- 4. krok – usmażenie faworków na głębokim oleju
- 5. krok – oprószenie faworków cukrem pudrem
Jak podawać faworki z mascarpone?
Wyśmienite domowe faworki, których smak podkręca dodatek włoskiego serka mascarpone, to wyśmienita słodka przekąska na tłusty czwartek. Razem z domowymi pączkami zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje. Faworki z mascarpone idealnie łączą się z kawą i herbatą. Dzięki temu, że przepis na faworki z mascarpone jest tak łatwy i szybki, można robić je także na inne okazje. Będą smakować zawsze i każdemu.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej typ 500-550
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesianą mąkę wsypać do misy miksera. Wbić jajka i dodać żółtka. Wsypać cukier i sól. Dodać serek mascarpone oraz alkohol. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto przełożyć na blat i uderzać w nie wałkiem przez około 5 minut. Następnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Pokroić na paski o długości około 12 cm i szerokości około 3 cm. Naciąć na środku i ciasto przełożyć przez otwór.
- W garnku rozgrzać olej do temperatury około 180 stopni C. Faworki smażyć partiami, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.