Faworki z serkiem mascarpone. Oryginalny przepis na tłusty czwartek

faworki z mascarpone
Autor: Shutterstock Faworki z mascarpone to pyszne i idealnie kruche chruściki.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszne i kruche faworki, które oczarują smakiem w tłusty czwartek? Potrzebny będzie sprawdzony przepis i kilka prostych składników. Faworki z dodatkiem włoskiego serka mascarpone są przepyszne i idealnie kruche. Ich przygotowanie jest błyskawiczne. Już po niecałej godzinie można cieszyć się ich wybornym smakiem. Oto łatwy i szybki przepis na faworki z mascarpone.

Faworki z mascarpone – składniki

Na liście składników, które potrzebne są do usmażenia fury kruchych faworków, znajdują się proste produkty. Są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach spożywczych bez względu na porę roku. Jednak faworki najlepiej smakują w czasie karnawału i w tłusty czwartek, więc przepis warto wykorzystać właśnie w tym czasie.

Aby zrobić pyszne domowe faworki, które zachwycą smakiem, potrzebne są takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • serek mascarpone
  • jajka i żółtka
  • cukier
  • sól
  • spirytus lub ocet
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić faworki z mascarpone?

Przepis na pyszne i perfekcyjnie kruche domowe faworki z dodatkiem serka mascarpone nie jest trudny. Należy jednak postępować według niego krok po kroku, a faworki udadzą się za pierwszym razem i będą smakować obłędnie.

Jak więc usmażyć faworki z serkiem mascarpone?

  • 1. krok – wyrobienie gładkiego ciasta
  • 2. krok – bicie ciasta na faworki przez 5 minut
  • 3. krok – rozwałkowanie, pokrojenie i uformowanie ciasta na faworki
  • 4. krok – usmażenie faworków na głębokim oleju
  • 5. krok – oprószenie faworków cukrem pudrem

Jak podawać faworki z mascarpone?

Wyśmienite domowe faworki, których smak podkręca dodatek włoskiego serka mascarpone, to wyśmienita słodka przekąska na tłusty czwartek. Razem z domowymi pączkami zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje. Faworki z mascarpone idealnie łączą się z kawą i herbatą. Dzięki temu, że przepis na faworki z mascarpone jest tak łatwy i szybki, można robić je także na inne okazje. Będą smakować zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej typ 500-550
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesianą mąkę wsypać do misy miksera. Wbić jajka i dodać żółtka. Wsypać cukier i sól. Dodać serek mascarpone oraz alkohol. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto.
  • Gotowe ciasto przełożyć na blat i uderzać w nie wałkiem przez około 5 minut. Następnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Pokroić na paski o długości około 12 cm i szerokości około 3 cm. Naciąć na środku i ciasto przełożyć przez otwór.
  • W garnku rozgrzać olej do temperatury około 180 stopni C. Faworki smażyć partiami, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej