Elegancki deser na lato. Te galaretki nie są dla dzieci

Dieta bezglutenowa
Idealny deser na letnie przyjęcie czy romantyczny wieczór? Te galaretki tylko da dorosłych smakują wyśmienicie i są proste w przygotowaniu. Eleganckie galaretki z prosecco i brzoskwiniami pięknie wyglądają, a smakują obłędnie.
Galaretki prosecco z brzoskwiniami. Smak i orzeźwienie
Lekki i elegancki deser, który przygotujemy w kilka chwil? Galaretki z prosecco i brzoskwiniami, to pyszne danie, które efektownie się prezentuje, a jego smak zachwyca. To idealne połączenie musującej świeżości i naturalną słodyczą brzoskwiń.
Ten deser z pewnością należy do kategorii "dla dorosłych". W głównej mierze opiera się bowiem do prosecco, czyli włoskim wunie musującym. Jednak naprawdę jest warty przygotowania. Jego aromat i delikatne bąbelki świetnie sprawdzą się jako orzeźwiający deser na ciepłe dni.
Choć w przepisie używamy świeżych brzoskwiń, to nie zawsze jednak mamy do nich dostęp. Zamiast tego możemy bez problemu użyć owoców w puszce. Są one słodsze i bardziej miękkie, ale pozwalają wciąż cieszyć się pysznym deserem, nawet poza sezonem.
Jeśli chcemy możemy również poeksperymentować z innymi owocami, jak maliny, morele, nektarynki, truskawki czy borówki. W każdym z tych wariantów będzie smakował wybornie i stanie się prawdziwym ulubieńcem. Jeśli więc szukasz ciekawego deseru na kolację dla dwojga, ten sprawdzi się idealnie.
SKŁADNIKI
- 400 ml prosecco
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 50 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę namaczamy w 2-3 łyżkach zimniej wody.
- Odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.
- Rozpuszczamy w 50 ml wrzątku.
- Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę.
- Do żelatyny dodajemy cukier i 100 ml prosecco.
- Mieszamy, aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy pozostałe proscecco i delikatnie mieszamy.
- Do kieliszków wrzucamy brzoskwinie.
- Zalewamy galaretką.
- Całość wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.