Elegancki deser na lato. Te galaretki nie są dla dzieci

Elegancki deser na lato. Te galaretki nie są dla dzieci
Autor: Shutterstock.com Elegancki deser na lato. Te galaretki nie są dla dzieci
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Idealny deser na letnie przyjęcie czy romantyczny wieczór? Te galaretki tylko da dorosłych smakują wyśmienicie i są proste w przygotowaniu. Eleganckie galaretki z prosecco i brzoskwiniami pięknie wyglądają, a smakują obłędnie.

Galaretki prosecco z brzoskwiniami. Smak i orzeźwienie

Lekki i elegancki deser, który przygotujemy w kilka chwil? Galaretki z prosecco i brzoskwiniami, to pyszne danie, które efektownie się prezentuje, a jego smak zachwyca. To idealne połączenie musującej świeżości i naturalną słodyczą brzoskwiń.

Ten deser z pewnością należy do kategorii "dla dorosłych". W głównej mierze opiera się bowiem do prosecco, czyli włoskim wunie musującym. Jednak naprawdę jest warty przygotowania. Jego aromat i delikatne bąbelki świetnie sprawdzą się jako orzeźwiający deser na ciepłe dni.

Choć w przepisie używamy świeżych brzoskwiń, to nie zawsze jednak mamy do nich dostęp. Zamiast tego możemy bez problemu użyć owoców w puszce. Są one słodsze i bardziej miękkie, ale pozwalają wciąż cieszyć się pysznym deserem, nawet poza sezonem.

Jeśli chcemy możemy również poeksperymentować z innymi owocami, jak maliny, morele, nektarynki, truskawki czy borówki. W każdym z tych wariantów będzie smakował wybornie i stanie się prawdziwym ulubieńcem. Jeśli więc szukasz ciekawego deseru na kolację dla dwojga, ten sprawdzi się idealnie.

SKŁADNIKI

  • 400 ml prosecco
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę namaczamy w 2-3 łyżkach zimniej wody.
  • Odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.
  • Rozpuszczamy w 50 ml wrzątku.
  • Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę.
  • Do żelatyny dodajemy cukier i 100 ml prosecco.
  • Mieszamy, aż cukier się rozpuści.
  • Dodajemy pozostałe proscecco i delikatnie mieszamy.
  • Do kieliszków wrzucamy brzoskwinie.
  • Zalewamy galaretką.
  • Całość wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej