Domowe lody bananowe: bez nabiału, bez glutenu i bez cukru
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Domowe lody bananowe przygotowuje się bez nabiału, bez glutenu i bez cukru. Najlepsze na lody są banany przejrzałe, czyli tak naprawdę bardzo dojrzałe banany. Takie pociemniałe banany o brązowej skórce są pełne naturalnego cukru. Lody z bananów, a właściwie odmiana sorbetu, są łatwe w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Nie zawierając żadnych niepokojących dodatków. Może poza mocnym alkoholem, ale ta niewielka ilość potrzebna jest by nie tworzyły się w lodach kryształki zamarzniętej wody. Można jednak ten składnik wykluczyć.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Najlepsze usługi w Twoim mieście jeszcze taniej? Wejdź na stronę Groupon kody rabatowe.
SKŁADNIKI
- 1 kg bananów, przejrzałych, z brązowymi plamami lub wręcz brązowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki, które ułożyć na tacy wyściełanej papierem do pieczenia.
- Pokrojone banany wstawić do zamrażarki na 3 godziny.
- Następnie banany rozdrobnić w blenderze lub malakserze, można również przepuścić je przez maszynkę do mięsa.
- Masę doprawić sokiem z cytryny, dodać wódkę. Niewielka ilość alkoholu zapobiega tworzeniu się kryształków wody w lodach.
- Ponownie zmiksować, aby napowietrzyć.
- Przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki.
- Podawać z orzechami, syropem karmelowy lub cynamonowym.