Deser Rote Greuetze - domowy kisiel z sezonowych owoców na rumie
2019-06-28
łatwy
0 min
4
Domowy kisiel w wersji glamour - niemieckie rote gruetze jest łatwy do zrobienia, pyszny, soczysty i pięknie wygląda. Przygotuj go w domu i zakocz gości pysznym deserem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 szklanki czerwonych owoców (truskawki, wiśnie, maliny i porzeczki) świeżych lub mrożonych
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- pół szklanki rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce przebrać, umyć, usunąć pestki i szypułki. Odłóż po kilka sztuk każdego rodzaju.
- Pozostałe owoce zalać litrem wody, dodać cukier, zagotuj i gotuj dotąd, aż owoce zmiękną.
- Mąkę wymieszaj z pół szklanki zimnej wody, dodaj do owoców i zagotuj ponownie mieszając.
- Dodaj rum, wymieszaj. Odłożone owoce posyp cukrem i dodaj do kisielu.
- Wlej do pucharków, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki do stężenia. Podawaj z bitą śmietaną.