Deser Rote Greuetze - domowy kisiel z sezonowych owoców na rumie

Deser Rote Greuetze - domowy kisiel z sezonowych owoców na rumie
Autor: Shutterstock Deser Rote Greuetze przygotowujemy z sezonowych, czerwonych owoców.
łatwy
0 min
4

Domowy kisiel w wersji glamour - niemieckie rote gruetze jest łatwy do zrobienia, pyszny, soczysty i pięknie wygląda. Przygotuj go w domu i zakocz gości pysznym deserem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki czerwonych owoców (truskawki, wiśnie, maliny i porzeczki) świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • pół szklanki rumu
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce przebrać, umyć, usunąć pestki i szypułki. Odłóż po kilka sztuk każdego rodzaju.
  • Pozostałe owoce zalać litrem wody, dodać cukier, zagotuj i gotuj dotąd, aż owoce zmiękną.
  • Mąkę wymieszaj z pół szklanki zimnej wody, dodaj do owoców i zagotuj ponownie mieszając.
  • Dodaj rum, wymieszaj. Odłożone owoce posyp cukrem i dodaj do kisielu.
  • Wlej do pucharków, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki do stężenia. Podawaj z bitą śmietaną.