Czekoladową chmurkę robię w kwadrans. Ten mus jest tak dobry, że na jednej porcji się nie skończy

mus czekoladowa chmurka
Autor: Shutterstock Czekoladowa chmurka to znakomity deser. Zrobisz go błyskawicznie i tak samo szybko zniknie
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ten przepis to gratka nie tylko dla miłośników czekolady. Obłędny mus czekoladowa chmurka zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje. Idealnie słodki i mega czekoladowy deser prezentuje się apetycznie i smakuje tak, że na jednej porcji może się nie skończyć. Oto prosty i szybki przepis na mus czekoladowa chmurka.

Z czego zrobić mus czekoladowa chmurka?

Czekolada to najpopularniejszy deser na całym świecie. Pysznie smakuje sama w kosteczkach i można wykorzystać ją do przyrządzenia oryginalnych domowych ciast czy obłędnych deserów w pucharkach. Jeżeli lubicie czekoladę i słodkie przekąski w tym smaku, koniecznie sprawdźcie przepis na mus czekoladowa chmurka. Do jego przygotowania potrzebnych jest tylko pięć łatwo dostępnych składników, które są w sklepach przez cały rok.

Co jest potrzebne, aby zrobić zachwycający smakiem mus czekoladowa chmurka? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 36 proc.
  • serek mascarpone
  • czekolada – gorzka o zawartości kakao 70 proc. i mleczna dobrej jakości
  • miód

Jak zrobić mus czekoladowa chmurka?

Przepis na mus o wdzięcznej nazwie czekoladowa chmurka nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga też skomplikowanych czynności. Na pewno przyda się mikser. Przepis ma jednak jedną wadę. Aby rozkoszować się wybornym smakiem czekoladowej chmurki, należy poczekać. Powinien spędzić w lodówce przynajmniej dwie godziny. Mus najlepiej smakuje po schłodzeniu. Przed podaniem na deser można udekorować go sezonowymi owocami lub migdałami. Wierzch można też oprószyć kakao. Bez względu na dodatki czekoladowa chmurka smakuje bajecznie i podbije każde podniebienie.

Jak więc przygotować cztery porcje obłędnie czekoladowej chmurki? Przepis na ten przepyszny mus jest łatwy i szybki. Warto pamiętać, aby śmietanka i włoski serek mascarpone były mocno schłodzone. Dzięki temu łatwiej się ubiją.

  • 1. krok – roztopienie czekolady w kąpieli wodnej
  • 2. krok – ubicie śmietanki
  • 3. krok – zmiksowanie mascarpone z miodem i czekoladą
  • 4. krok – połączenie masy czekoladowej ze śmietanką
  • 5. krok – przełożenie musu czekoladowego do pucharków i schłodzenie w lodówce

Jak podawać mus czekoladowa chmurka?

Rozpływający się w ustach mus czekoladowa chmurka to deser uniwersalny. Sprawdzi się zawsze i zachwyci smakiem każdego. Jego zaletą jest to, że pasuje na każdą okazję. Można go robić przez cały rok, ponieważ składniki są zawsze w sklepach. Czekoladową chmurkę można też wykorzystać jako krem. To idealne uzupełnienie ciast przekładanych kremem, słodkich tart czy domowych tortów. Można wykorzystać ją do udekorowania babeczek lub nadziać pączki. Przepis na mus czekoladowa chmurka warto więc zapisać i zawsze mieć pod ręką.

SKŁADNIKI

  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 250 g schłodzonej serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki płynnego miodu

  • dodatkowo:
  • sezonowe owoce, kakao, posiekane migdały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno.
  • Serek mascarpone zmiksować z miodem.
  • Cały czas miksując na średnich obrotach, stopniowo dodawać roztopioną czekoladę. Miksować do połączenia składników.
  • Do masy czekoladowej dodawać po 1 łyżce bitej śmietany i mieszać, aż powstanie jednolity mus.
  • Mus przełożyć do pucharków lub miseczek i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Przed podaniem wierzch deseru udekorować sezonowymi owocami, posypać migdałami lub oprószyć kakao.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej