Cukierki z lukrecji – czarna słodycz bez cukru
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Korzeń lukrecji ma naturalny słodki smak, dlatego chętnie jest wykorzystywany w cukiernictwie. Zobacz, jak zrobić słodko-korzenne cukierki lukrecjowe bez cukru.
Lukrecja jest nazywana czarnym złotem Północy, bo upodobali ją sobie zwłaszcza mieszkańcy krajów nordyckich. Czarne cukierki z lukrecji o charakterystycznym zapachu lubią także Włosi, Francuzi, Holendrzy i Niemcy.
Trzeba pamiętać, że jest to przysmak nie dla każdego. Niestety, lukrecja podnosi ciśnienie krwi, dlatego powinna być jadana w bardzo umiarkowanych ilościach (jeśli w ogóle) przez osoby z nadciśnieniem, problemami serca. Zrezygnować z niej powinny kobiety w ciąży oraz osoby z zaburzoną gospodarką elektrolitową, a także z chorą wątrobą i chorymi nerkami.
Więcej o lukrecji przeczytasz w artykule:
Lukrecja: co to za roślina? Czy może zastąpić cukier? Poznaj właściwości korzenia lukrecji
SKŁADNIKI
- szklanka melasy lub cyropu (to nie błąd) z buraka cukrowego, czyli fjuta
- 2 łyżeczki sproszkowanego korzenia lukrecji
- łyżeczka sproszkowanego anyżu
- szklanka mąki tortowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej melasę.
- Dodaj sproszkowany korzeń lukrecji i anyżu oraz mąkę.
- Szybko wyrób masę.
- Zanim masa stwardnieje, uformuj wałeczki, ślimaki lub inne kształty (wałeczki pokrój na mniejsze kawałki, gdy masa stwardnieje).
- Pozostaw cukierki do stwardnienia.