Cukierki z lukrecji – czarna słodycz bez cukru

Cukierki z lukrecji
Autor: Shutterstock Cukierki z lukrecji to słodka przekąska bez cukru
łatwy
15 min
10

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Korzeń lukrecji ma naturalny słodki smak, dlatego chętnie jest wykorzystywany w cukiernictwie. Zobacz, jak zrobić słodko-korzenne cukierki lukrecjowe bez cukru.

Lukrecja jest nazywana czarnym złotem Północy, bo upodobali ją sobie zwłaszcza mieszkańcy krajów nordyckich. Czarne cukierki z lukrecji o charakterystycznym zapachu lubią także Włosi, Francuzi, Holendrzy i Niemcy.

Trzeba pamiętać, że jest to przysmak nie dla każdego. Niestety, lukrecja podnosi ciśnienie krwi, dlatego powinna być jadana w bardzo umiarkowanych ilościach (jeśli w ogóle) przez osoby z nadciśnieniem, problemami serca. Zrezygnować z niej powinny kobiety w ciąży oraz osoby z zaburzoną gospodarką elektrolitową, a także z chorą wątrobą i chorymi nerkami.

Więcej o lukrecji przeczytasz w artykule:

Lukrecja: co to za roślina? Czy może zastąpić cukier? Poznaj właściwości korzenia lukrecji

SKŁADNIKI

  • szklanka melasy lub cyropu (to nie błąd) z buraka cukrowego, czyli fjuta
  • 2 łyżeczki sproszkowanego korzenia lukrecji
  • łyżeczka sproszkowanego anyżu
  • szklanka mąki tortowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej melasę.
  • Dodaj sproszkowany korzeń lukrecji i anyżu oraz mąkę.
  • Szybko wyrób masę.
  • Zanim masa stwardnieje, uformuj wałeczki, ślimaki lub inne kształty (wałeczki pokrój na mniejsze kawałki, gdy masa stwardnieje).
  • Pozostaw cukierki do stwardnienia.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej