Lukrecja: co to za roślina? Czy może zastąpić cukier? Poznaj właściwości korzenia lukrecji

2022-07-26 9:00

Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin znanych człowiekowi i stosowanych w lecznictwie. Wykorzystuje się korzeń tej byliny. Lukrecja ze względu na swoją naturalną słodycz jest obecnie chętnie stosowanym, zwłaszcza w krajach skandynawskich, środkiem spożywczym. To jednak słodycz nie dla każdego. Sprawdź, jakie właściwości ma korzeń lukrecji.

Lukrecja
Autor: Shutterstock Korzeń lukrecji ze względu na swoją naturalną słodycz wykorzystywany jest w cukiernictwie

Spis treści

  1. Właściwości lecznicze korzenia lukrecji
  2. Przeciwskazania do stosowania korzenia lukrecji
  3. Lukrecja a palenie tytoniu
  4. Jak wykorzystać słodycz korzenia lukrecji w kuchni?
  5. Zobacz też, jak zrobić cukierki lukrecjowe: 

Właściwości lecznicze korzenia lukrecji

W tradycyjnej medycynie chińskiej lukrecja była stosowana  w postaci surowego korzeniastartego proszku. Lukrecja w kawałkach – taka, jaką znamy do dzisiaj – pojawiła się w Europie już w XV wieku. Powstała w wyniku suszenia ekstraktu z gotowanych korzeni. Wyciągi z lukrecji są do dziś stosowane w homeopatii i w ziołolecznictwie. Mają działanie przeciwzapalne i ochronne dla żołądka. Lukrecja zmniejsza zapalenie błony śluzowej, polecana jest zatem dla wrzodowców. Działa również łagodząco na drogi oddechowe, pomaga w leczeniu kaszlu oraz bólu gardła, doskonale oczyszcza drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny. 

>>> Lukrecja – jak uprawiać lukrecję w ogrodzie, właściwości i zastosowanie lukrecji

Przeciwskazania do stosowania korzenia lukrecji

Lukrecja może podnieść ciśnienie krwi. Dzieje się tak, dlatego że powoduje zatrzymanie wody i soli w organizmie. Osoby cierpiące na nadciśnienie, choroby serca oraz z zaburzeniami elektrolitów powinny więc unikać nadmiernego spożycia lukrecji. Z drugiej strony lukrecja może być przydatna osobom z niskim ciśnieniem krwi.

Zrezygnować z produktów zawierających sproszkowany korzeń lukrecji lub wyciągi z lukrecji powinny kobiety w ciąży oraz osoby z chorą wątrobą i chorymi nerkami

Lukrecja a palenie tytoniu

Lukrecja jest sprzymierzeńcem osób rzucających palenie.  Intensywny smak pastylki lukrecji pozwala przytłumić tęsknotę za smakiem tytoniu.

Jak wykorzystać słodycz korzenia lukrecji w kuchni?

Lukrecja ze względu na swój naturalnie słodki smak, który zawdzięcza glicyryzynie, jest chętnie wykorzystywana w cukiernictwie. Z jej dodatkiem sporządza się lody, ciasta i ciastka, a także specjalne cukierki lukrecjowe.

Często używana jest w kuchni włoskiej i francuskiej. Lukrecja znakomicie komponuje się z ryżem. Aby przygotować wywar na risotto, można umieścić jeden lub dwa kawałki korzenia lukrecji we wrzącej wodzie przed wsypaniem ryżu.

Zobacz też, jak zrobić cukierki lukrecjowe: 

Cukierki z lukrecji – czarna słodycz bez cukru

Beszamel - Jadalne Chwasty