Crumble z rabarbarem i orzechami. Obłędne owoce zapiekane pod kruszonką

crumble z rabarbarem
Autor: Shutterstock Rabarbar zapiekany pod orzechową kruszonką, czyli przepis na crumble prosto z Wielkiej Brytanii.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Przepis na crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką, pochodzi z Wielkiej Brytanii i narodził się w czasach II wojny światowej. O tamtej pory powstało mnóstwo przepisów na tę pyszną owocową przekąskę i wciąż pojawiają się nowe. Crumble z rabarbarem i orzechami włoskimi właśnie staje się prawdziwym hitem. Zobaczcie, jak zrobić rabarbar zapiekany pod kruszonką.

Jak zrobić crumble?

Pierwszym krokiem jest zrobienie kruszonki. Przyrządza się ją z mąki pszennej, zimnego masła, cukru trzcinowego oraz drobno posiekanych orzechów włoskich. Składniki należy najpierw rozcierać palcami, a następnie wymieszać. Konsystencja kruszonki powinna przypominać gruby piasek. Obrany i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar przekłada się do żaroodpornego naczynia, posypuje orzechową kruszonką i wstawia do piekarnika. Czas pieczenia wynosi około pół godziny.

Przepis na crumble z rabarbarem i orzechami

  • Przygotowanie tego brytyjskiego przysmaku nie jest skomplikowane. Robi się go w kilku prostych krokach.
  • To szybki przepis na pyszne danie sezonowe. Wystarczy zrobić kruszonkę i pokroić rabarbar. Składniki lądują w formie, a następnie w piekarniku.
  • Lista składników to pięć produktów. Crumble pysznie smakuje ze świeżym rabarbarem, ale poza sezonem można wykorzystać mrożonkę.
  • Do kruszonki dodaje się posiekane orzechy włoskie. Sprawdzą się także orzechy laskowe, nerkowce lub płatki migdałowe.
  • Kruszonkę wzbogaci dodatek cukru z prawdziwą wanilią.
  • Do rabarbaru pasują także inne owoce jak truskawki, jabłka czy gruszki.
  • Crumble można upiec w jednym większym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych ceramicznych kokilkach.

Kiedy podawać crumble z rabarbarem i orzechami?

To nieskomplikowany pomysł na pyszne słodkie śniadanie lub deser. Do zapiekanych pod kruszonką owoców można podać lody lub bitą śmietanę. Deser będzie miał o wiele więcej kalorii, ale warto spróbować brytyjskiego specjału w tej wersji. Pysznie smakuje z kawą, herbatą i kompotem z sezonowych owoców.

SKŁADNIKI

  • 1 kg rabarbaru
  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 160 g ziemnego masła
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Rozetrzeć palcami, a następnie wsypać cukier i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać.
  • Obrany rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do formy do zapiekania. Posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C około 30 minut. Piec, aż wierzch stanie się złoty.
  • Podawać na ciepło lub po lekkim ostygnięciu.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej