Crumble z rabarbarem i orzechami. Obłędne owoce zapiekane pod kruszonką
Dieta wegetariańska
Przepis na crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką, pochodzi z Wielkiej Brytanii i narodził się w czasach II wojny światowej. O tamtej pory powstało mnóstwo przepisów na tę pyszną owocową przekąskę i wciąż pojawiają się nowe. Crumble z rabarbarem i orzechami włoskimi właśnie staje się prawdziwym hitem. Zobaczcie, jak zrobić rabarbar zapiekany pod kruszonką.
Jak zrobić crumble?
Pierwszym krokiem jest zrobienie kruszonki. Przyrządza się ją z mąki pszennej, zimnego masła, cukru trzcinowego oraz drobno posiekanych orzechów włoskich. Składniki należy najpierw rozcierać palcami, a następnie wymieszać. Konsystencja kruszonki powinna przypominać gruby piasek. Obrany i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar przekłada się do żaroodpornego naczynia, posypuje orzechową kruszonką i wstawia do piekarnika. Czas pieczenia wynosi około pół godziny.
Przepis na crumble z rabarbarem i orzechami
- Przygotowanie tego brytyjskiego przysmaku nie jest skomplikowane. Robi się go w kilku prostych krokach.
- To szybki przepis na pyszne danie sezonowe. Wystarczy zrobić kruszonkę i pokroić rabarbar. Składniki lądują w formie, a następnie w piekarniku.
- Lista składników to pięć produktów. Crumble pysznie smakuje ze świeżym rabarbarem, ale poza sezonem można wykorzystać mrożonkę.
- Do kruszonki dodaje się posiekane orzechy włoskie. Sprawdzą się także orzechy laskowe, nerkowce lub płatki migdałowe.
- Kruszonkę wzbogaci dodatek cukru z prawdziwą wanilią.
- Do rabarbaru pasują także inne owoce jak truskawki, jabłka czy gruszki.
- Crumble można upiec w jednym większym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych ceramicznych kokilkach.
Kiedy podawać crumble z rabarbarem i orzechami?
To nieskomplikowany pomysł na pyszne słodkie śniadanie lub deser. Do zapiekanych pod kruszonką owoców można podać lody lub bitą śmietanę. Deser będzie miał o wiele więcej kalorii, ale warto spróbować brytyjskiego specjału w tej wersji. Pysznie smakuje z kawą, herbatą i kompotem z sezonowych owoców.
SKŁADNIKI
- 1 kg rabarbaru
- 280 g mąki pszennej
- 200 g cukru trzcinowego
- 160 g ziemnego masła
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Rozetrzeć palcami, a następnie wsypać cukier i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać.
- Obrany rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do formy do zapiekania. Posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C około 30 minut. Piec, aż wierzch stanie się złoty.
- Podawać na ciepło lub po lekkim ostygnięciu.