Rabarbar: dodatek do dań mięsnych - rady Agaty Wojdy

2018-05-17 16:56

Rabarbar ze swoim kwaskowatym smakiem idealnie pasuje do  dań mięsnych, szczególnie przygotowanych z mięs czerwonych  lub mało wyrazistego drobiu, którego smak podkręci. Jak wykorzystać rabarbar do przygotowania dań mięsnych - zrazów i nie tylko - radzi Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto i gwiazda programu kulinarnego Smaki Agaty.

Rabarbar: dodatek do dań mięsnych - rady Agaty Wojdy
Autor: Shutterstock Rabarbar doskonale nadaje się jako składnik mięsnych  dań  -  delikatnie łamie smak, orzeźwia.

Rabarbar można wykorzystać jako element  farszu w zrazach zawijanych  - wołowych  lub wieprzowych. Z powodzeniem zastąpi  ogórek kiszony. Taki zabieg  to wiosenne odświeżenie tej dość ciężkiej potrawy.

Rabarbar możemy dodać do sosu na dwa sposoby. Na pewno koniecznie należy  a go obrać i pokroić w 2 cm kawałki. Jeśli chcemy mieć rabarbarowy posmak, to dusimy całość razem z mięsem i tuż po odparowaniu  i zagęszczeniu się sosu, całość dokładnie zmiksujmy.

Jeśli mamy ochotę, aby rabarbar znalazł się w sosie w kawałkach, to warto dorzucić go na ostatnie 10 minut. Zmięknie, ale się nie rozgotuje  i będzie lekko chrupał.

Dobrym dodatkiem do rabarbarowych połączeń jest chrzan, borówki, ugotowane młode buraki razem z ćwikłą, śmietana i musztarda typu Dijon.

Przygotowując klasyczne zrazy z ogórkiem można w sezonie na rabarbar przygotować do nich dodatek w postaci konfitury z rabarbaru  np. z truskawką i świeżo startym imbirem. Poddusić na oddzielnej patelni w zredukowanym cukrowym syropie, doprawić na lekko pikantnie ostrą papryką i podać jako łamacz smaku do cięższych duszonych mięs lub piersi kurczaka.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE