Ciasto PIJAK - znakomity warstwowy placek Pijak z biszkoptami w wódce
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Placek Pijak to istna eksplozja smaków, aromatów i tekstur. Na lekkim spodzie kokosowo-makowym, z aksamitnym kremem budyniowym z chrupiącymi orzechami i moczonymi w alkoholu biszkoptami. Wszystko zalane pyszną czekoladową polewą.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka maku
- 150 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 6 białek
- Krem:
- 2 szklanki mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1 kostka masła
- Oraz:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów
- 100 ml wódki
- polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostałe składniki ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 min.
- Odlać 2/3 szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozprowadzić żółtko i obie mąki.
- Do wrzącego mleka wlać mleko rozrobione z mąką i dokładnie wymieszać, podgrzewać chwilę, aż budyń zgęstnieje.
- Budyń ostudzić i utrzeć z masłem na gładki krem. Wyłożyć masę na wystudzone ciasto.
- Masę posypać posiekanymi orzechami. Biszkopty moczyć w wódce i układać na orzechach. Całość zalać polewą czekoladową.
Beszamel - Jak zrobić mase makową?