Ciasto PIJAK - znakomity warstwowy placek Pijak z biszkoptami w wódce

Ciasto PIJAK
Autor: Shutterstock Pijak to wyjątkowy, wieloskładnikowy deser.
łatwy
60 min
4

Placek Pijak to istna eksplozja smaków, aromatów i tekstur. Na lekkim spodzie kokosowo-makowym, z aksamitnym kremem budyniowym z chrupiącymi orzechami i moczonymi w alkoholu biszkoptami. Wszystko zalane pyszną czekoladową polewą.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka maku
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 białek
  •  Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  •  Oraz:
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów
  • 100 ml wódki
  • polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostałe składniki ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 min.
  • Odlać 2/3 szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozprowadzić żółtko i obie mąki.
  • Do wrzącego mleka wlać mleko rozrobione z mąką i dokładnie wymieszać, podgrzewać chwilę, aż budyń zgęstnieje.
  • Budyń ostudzić i utrzeć z masłem na gładki krem. Wyłożyć masę na wystudzone ciasto.
  • Masę posypać posiekanymi orzechami. Biszkopty moczyć w wódce i układać na orzechach. Całość zalać polewą czekoladową.
Beszamel - Jak zrobić mase makową?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej