Ciasto francuskie z pomarańczami - łatwy przepis!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasta z owocami poprawiają nastrój zarówno zimą, jak i latem. A jeśli można je przy okazji szybko przygotować, koniecznie warto spróbować! Sprawdź, jak zrobić proste ciasto z pomarańczami na bazie ciasta francuskiego.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 8 słodkich pomarańczy
- opakowanie serka mascarpone
- ok. 2 łyżki cukru gruboziarnistego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie rozwijamy, odcinamy boki na ok. 1,5 cm, układamy w tortownicy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyklejamy odcięte kawałki, które również smarujemy jajkiem.
- Posypujemy cukrem doklejone boki. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 220°C ok. 15 min. Studzimy.
- Pomarańcze myjemy. Z jednej wyciskamy ok. 2 łyżek soku. Pozostałe obieramy i dzielimy na cząstki.
- Z każdej zdejmujemy skórkę i kładziemy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru soku.
- Serek mieszamy z sokiem. Powstały krem rozsmarowujemy na zimnym cieście.
- Pozostawiamy tylko brzegi. Układamy pomarańcze.