Ciasteczka cynamonowe na święta

mat. pras. DIAMANT
Ciasteczka cynamonowe
Autor: mat. pras. DIAMANT Cynamonowe ciasteczka - pomysł na świąteczny przysmak
łatwy
30 min
4

Podajemy przepis na ciasteczka cynamonowe z kolorowa polewą, idealne na Boże Narodzenie. Kruche ciastka wyłóż na paterę lub schowaj w ozdobnym pojemniki i wykorzystaj jako element dekoracyjny stołu.

SKŁADNIKI

  • Ciasteczka: 400 g mąki orzechowej (mielone orzechy laskowe, włoskie lub mieszanka obu)
  • 340 g mąki
  • 150 g Cukru pudru DIAMANT
  • 150 g Cukru drobnego DIAMANT
  • 4 duże jabłka
  • 20 g cynamonu
  • Polewa: 80 g Cukru do polew DIAMANT
  • 8 ml soku owocowego o pożądanym kolorze (sok z marchwi - pomarańczowy, sok z jagód - fioletowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Przygotować ciasteczka: suche składniki połączyć, dodać białka i zagnieść ciasto.

    Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec 15 minut w 160 st. C. Ostudzić i udekorować kolorowymi polewami.

    Polewy: na 80 g cukru do polew DIAMANT dodajemy 8 ml (około 2 łyżeczek) soku owocowego w pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy). Część polewy przygotowujemy z wodą, aby zachować biały kolor (lub używamy soku z cytryny).

    Ciasteczka można zapakować na prezent w celofan i przewiązać rafią.

mat. pras. DIAMANT