Ciasteczka cynamonowe na święta
Podajemy przepis na ciasteczka cynamonowe z kolorowa polewą, idealne na Boże Narodzenie. Kruche ciastka wyłóż na paterę lub schowaj w ozdobnym pojemniki i wykorzystaj jako element dekoracyjny stołu.
SKŁADNIKI
- Ciasteczka: 400 g mąki orzechowej (mielone orzechy laskowe, włoskie lub mieszanka obu)
- 340 g mąki
- 150 g Cukru pudru DIAMANT
- 150 g Cukru drobnego DIAMANT
- 4 duże jabłka
- 20 g cynamonu
- Polewa: 80 g Cukru do polew DIAMANT
- 8 ml soku owocowego o pożądanym kolorze (sok z marchwi - pomarańczowy, sok z jagód - fioletowy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przygotować ciasteczka: suche składniki połączyć, dodać białka i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec 15 minut w 160 st. C. Ostudzić i udekorować kolorowymi polewami.
Polewy: na 80 g cukru do polew DIAMANT dodajemy 8 ml (około 2 łyżeczek) soku owocowego w pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy). Część polewy przygotowujemy z wodą, aby zachować biały kolor (lub używamy soku z cytryny).
Ciasteczka można zapakować na prezent w celofan i przewiązać rafią.