Budyniowy murzynek w koszuli - znakomity deser na ciepło

Murzynek w koszulce
Autor: Shutteratock Murzynek w koszulce to pyszny deser z formy budyniowej
łatwy
50 min
4

Murzynek w koszuli to deser na ciepło przygotowywany w kąpieli wodnej. Najlepiej zrobić go w specjalnej budyniowej formie, ale można też wykorzystać inne naczynie z przykryciem. Deser wychodzi delikatny, kremowy, a jednocześnie puszysty. Pyszny! Aha... i można go zajadać zanim jeszcze wystygnie ;).

SKŁADNIKI

  • 50 g masła, miękkiego
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
  • Masło utrzeć, gdy zjaśnieje dodawać stopniowo żółtka i cukier.
  • Miksować do momentu aż masa będzie kremowa i puszysta.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, dodać do masy maślanej wraz z migdałami.
  • Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  • Zamykaną foremkę do budyniu posmarować masłem i przełożyć do niej masę.
  • Foremkę wstawić do większego naczynia, wlać wrzącą wodę do wysokości 2/3 foremki i gotować na małym ogniu 50 minut.
  • Deser podawać gorący, posypany cukrem pudrem i z kleksem bitej śmietany.
W formie 24: jak często jeść słodycze?

Galeria: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej