Budyń z twarogu - pomysł na sernik gotowany

2021-02-10
Budyń z twarogu
Autor: Shutterstock Budyń z twarogu najlepiej przygotować w specjalne formie budyniowej.
łatwy
70 min
4

Budyń z twarogu to smaczne danie, które można podać na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Twaróg w takiej formie smakuje wyśmienicie. Puszysty i słodki gotowany sernik docenią szczególnie dzieci. Dodatek bakalii nadaje mu nieco charakteru świątecznego sernika.

Składniki

300 g sera twarogowego

1 duży ugotowany ziemniak

5 jajek

3/4 szklanki cukru

1/4 kostki masła

cukier waniliowy

2 łyżki skórki pomarańczowej gotowanej w zalewie lub rodzynek

tarta bułka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ser i ziemniaka zmielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.

Wymieszać obie masy, dodać skórkę i rodzynki.

Z białek ubić pianę, na koniec dodając łyżkę cukru.

Połączyć masę z pianą, przełożyć do formy budyniowej i gotować 50 min.

Gotowy budyń posypać cukrem pudrem lub cukrem waniliowym.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: