Budyń z twarogu - pomysł na sernik gotowany
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Budyń z twarogu to smaczne danie, które można podać na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Twaróg w takiej formie smakuje wyśmienicie. Puszysty i słodki gotowany sernik docenią szczególnie dzieci. Dodatek bakalii nadaje mu nieco charakteru świątecznego sernika.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 300 g sera twarogowego
- 1 duży ugotowany ziemniak
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- cukier waniliowy
- 2 łyżki skórki pomarańczowej gotowanej w zalewie lub rodzynek
- tarta bułka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser i ziemniaka zmielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.
- Wymieszać obie masy, dodać skórkę i rodzynki.
- Z białek ubić pianę, na koniec dodając łyżkę cukru.
- Połączyć masę z pianą, przełożyć do formy budyniowej i gotować 50 min.
- Gotowy budyń posypać cukrem pudrem lub cukrem waniliowym.