Brzoskwiniowe tiramisu. Włoski deser w czarującej odsłonie na lato

brzoskwiniowe tiramisu
Autor: Shutterstock Brzoskwiniowe tiramisu to słodki pomysł na letni deser z owocami i kremem.
łatwy
30 min
4

Latem najlepiej smakują orzeźwiające desery ze świeżymi owocami. Świetnym pomysłem na gorące letnie popołudnie jest brzoskwiniowe tiramisu. To prosty i efektowny deser, który najpierw przyciąga wzrok, a potem zachwyca smakiem. Sprawdźcie, jak szybko i łatwo można przygotować tiramisu z brzoskwiniami.

Jak zrobić brzoskwiniowe tiramisu?

Przyrządzenie tego pysznego deseru z dodatkiem soczystych brzoskwiń nie jest skomplikowane. Najpierw należy zagotować sok jabłkowy, a gdy połowa odparuje dodaje się sok i skórkę otartą z cytryny. Kolejnym krokiem jest zrobienie kremu z serka mascarpone, śmietanki, żółtek i cukru. Brzoskwiniowe tiramisu to deser składający się z kilku pysznych warstw. W formie układa się biszkopty i skrapia sokiem jabłkowym. Na nich trzeba ułożyć warstwę z brzoskwiń i kremu. Przykrywa się go nasączonymi biszkopcikami i wykłada pozostałe owoce oraz krem. Tak przygotowany deser trzeba jeszcze schłodzić w lodówce.

Przepis na brzoskwiniowe tiramisu

  • Pyszny letni deser ze słodkimi brzoskwiniami robi się bardzo prosto. Warto jednak trzymać się przepisu i tiramisu robić krok po kroku. Dzięki temu deser będzie pierwsza klasa.
  • Zrobienie tego popularnego włoskiego deseru w nowej odsłonie nie zabiera dużo czasu. Trzeba tylko pamiętać, że zaraz po przygotowaniu tiramisu należy schłodzić w lodówce.
  • Do przygotowania deseru z kremem i brzoskwiniami potrzebne są proste produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Deser obłędnie smakuje ze świeżymi brzoskwiniami, których w lecie jest pod dostatkiem. Poza sezonem na te pyszne owoce można wykorzystać brzoskwinie w syropie w puszce.
  • Tiramisu brzoskwiniowe można zrobić w jednej większej formie lub w pucharkach. W tej drugiej wersji biszkopciki można niezbyt drobno posiekać lub pokruszyć.

SKŁADNIKI

  • 6 dojrzałych brzoskwiń
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • dodatkowo:
  • 1 pokrojona w plasterki brzoskwinia
  • 4 łyżki posiekanych orzechów
  • świeża mięta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sok jabłkowy przelać do rondelka i zagotować. Gotować, aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę. Wymieszać i odstawić.
  • Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
  • Śmietankę ubić na sztywno, a następnie delikatnie wymieszać z masą z mascarpone.
  • Biszkopty ułożyć w formie lub w pucharkach i nasączyć sokiem jabłkowym. Na nich ułożyć połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń i połowę kremu. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych sokiem, pozostałe brzoskwinie i krem. Wierzch wyrównać. Udekorować plasterkami brzoskwiń, orzechami i listkami mięty.
  • Formę lub pucharki wstawić do lodówki na 3 godziny.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej