Brigadeiro - przepis na rewelacyjne brazylijskie cukierki ze skondensowanego mleka

Cukierki brigadeiro
Autor: Shutterstock Brigadeiro zazwyczaj dekoruje się kolorowymi posypkami.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Brigadeiro to rozpływające się w ustach kulki przyjemności. Cukierki te pochodzą z Brazylii, popularne są również w Portugalii. Każdy kto ich spróbuje zostaje ich miłośnikiem. Są po prostu fantastyczne, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak zrobić w domu najlepsze brigadeiro? Wystarczą cztery składniki i pół godziny, aby je zrobić!

SKŁADNIKI

  • 0,5 l słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • Do dekoracji:
  • wiórki kokosowe
  • mielone orzechy
  • kolorowe posypki
  • kakao
  • Oraz:
  • odrobina masła do wysmarowania talerza i rąk
  • garnek z grubym dnem
  • papilotki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko skondensowane wlać do garnka z grubym dnem, dodać masło i kakao.
  • Garnek postawić na średnim gazie i podgrzewać cały czas mieszając przez ok. 20 min.
  • Po tym czasie masa powinna osiągnąć już odpowiednią gęstość.
  • Masę zdjąć z ognia i przełożyć na wysmarowany masłem talerz.
  • Gdy masa przestygnie, posmarować dłonie odrobiną masła i formować z niej kuleczki.
  • Gotowe kulki obtoczyć w ulubionej posypce i wkładać w papilotki.
W formie: Czym zastąpić cukier?

Galeria: Ciasta bez pieczenia - 13 pomysłów na łatwe w przygotowaniu przysmaki

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej