Brigadeiro - przepis na rewelacyjne brazylijskie cukierki czekoladowe

Brigadeiro - przepis na rewelacyjne nbrazylijskie cukierki czekoladowe
Autor: Shutterstock Brigadeiro udekorowane kolorowymi obsypkami.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Brigadeiro to rozpływające się w ustach lulki przyjemności. Cukierki te pochodzą z Brazylii, popularne są również w Portugalii. Każdy kto ich spróbuje zostaje ich miłośnikiem. Są po prostu fantastyczne, a  do tego bardzo łatwe w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 0,5 l słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • Do dekoracji: wiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowe posypki, kakao
  • Oraz:
  • odrobina masła do wysmarowania talerza i rąk
  • garnek z grubym dnem
  • papilotki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko skondensowane wlać do garnka z grubym dnem, dodać masło i kakao.
  • Garnek postawić na średnim gazie i podgrzewać cały czas mieszając przez ok. 20 min.
  • Po tym czasie masa powinna osiągnąć już odpowiednią gęstość.
  • Masę zdjąć z ognia i przełożyć na wysmarowany masłem talerz.
  • Gdy masa przestygnie, posmarować dłonie odrobiną masła i formować z niej kuleczki.
  • Gotowe kulki obtoczyć w ulubionej posypce i wkładać w papilotki.
W formie 24: czym zastąpić cukier?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej