Bómbómy z dekla skradły moje serce. Te pyszne cukierki z Kociewia robię w domu w 15 minut

Krówki
Autor: Pixabay.com
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sklepy oferują mnóstwo najróżniejszych cukierków. Mało kto wie, że ten słodki przysmak można zrobić w domu. Wystarczy wybrać regionalny przepis pochodzący z Kociewia, aby przygotować wyśmienite bómbómy z dekla. To łatwa i sprawdzona receptura, z której mieszkańcy tego regionu korzystają od lat. Oto prosty przepis na znakomite kociewskie cukierki, czyli bómbómy z dekla.

Czym są bómbómy z dekla?

Pod tą oryginalną nazwą kryją się pyszne i słodkie cukierki. Przepis pochodzi z Kociewia, czyli regionu położonego na Pomorzu Gdańskim. Słynie z bogatej kultury i tradycji, malowniczych krajobrazów, gościnności mieszkańców i regionalnej kuchni. Do tradycyjnych potraw kociewskich należą takie dania, jak zupa z brukwi, ruchanki, placki ziemniaczane plińce czy kluski ziemniaczane golce. Słodkim przysmakiem są bómbómy z dekla. Są to cukierki smażone na patelni i formowane na pokrywce garnka, czyli tytułowym deklu. W smaku przypominają krówki.

Z czego zrobić bómbómy z dekla?

Do przygotowania pysznych i słodkich cukierków kociewskich wykorzystuje się proste składniki. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Aby zrobić domowe bómbómy z dekla, potrzebne są tylko trzy produkty. Przyda się też odrobina oleju, którym należy wysmarować dekiel, czyli pokrywkę garnka.

Co jest więc potrzebne, aby przygotować bómbómy z dekla? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko trzy produkty. Do zrobienia kociewskich cukierków potrzebne są:

Jak zrobić bómbómy z dekla?

Regionalny przepis na pełne smaku kociewskie cukierki nie jest skomplikowany. To nie tylko łatwa, ale i szybka receptura. Masę na bómbómy przygotowuje się na patelni, a następnie przekłada na pokrywkę od garnka, zwanej w tym regionie deklem. W tym przepisie służy jako forma do cukierków. W sumie czas przygotowania to około kwadransa. Aby spróbować tego regionalnego przysmaku, należy chwilę poczekać. Masa powinna stężeć i ostygnąć. Dopiero wtedy można ją pokroić na kawałki wielkości cukierków.

Jak robi się pyszne bómbómy z dekla według przepisu z Kociewia? Z tą regionalną recepturą jest to zadanie proste i błyskawiczne. To świetna słodka przekąska, która zastąpi gotowe i pełne chemicznych dodatków cukierki ze sklepu.

  • 1. krok – roztopienie masła z cukrem
  • 2. krok – połączenie składników ze śmietaną
  • 3. krok – gotowanie, aż cukier się skrystalizuje
  • 4. krok – przełożenie masy na dekiel i odstawienie do ostygnięcia
  • 5. krok – pokrojenie masy na kawałki wielkości cukierków

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła

  • dodatkowo:
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni roztopić masło. Wsypać cukier i wymieszać. Lekko podgrzać.
  • Wlać śmietankę i gotować na małym ogniu, aż cukier się skrystalizuje. Cały czas mieszać.
  • Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się kryształki, zestawić patelnię z ognia.
  • Masę przelać dekiel, czyli pokrywkę garnka, wysmarowaną olejem. Odstawić do ostygnięcia.
  • Następnie pokroić na mniejsze kawałki wielkości cukierków.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
W formie: Czym zastąpić cukier?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej