Bómbómy z dekla skradły moje serce. Te pyszne cukierki z Kociewia robię w domu w 15 minut

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sklepy oferują mnóstwo najróżniejszych cukierków. Mało kto wie, że ten słodki przysmak można zrobić w domu. Wystarczy wybrać regionalny przepis pochodzący z Kociewia, aby przygotować wyśmienite bómbómy z dekla. To łatwa i sprawdzona receptura, z której mieszkańcy tego regionu korzystają od lat. Oto prosty przepis na znakomite kociewskie cukierki, czyli bómbómy z dekla.
Czym są bómbómy z dekla?
Pod tą oryginalną nazwą kryją się pyszne i słodkie cukierki. Przepis pochodzi z Kociewia, czyli regionu położonego na Pomorzu Gdańskim. Słynie z bogatej kultury i tradycji, malowniczych krajobrazów, gościnności mieszkańców i regionalnej kuchni. Do tradycyjnych potraw kociewskich należą takie dania, jak zupa z brukwi, ruchanki, placki ziemniaczane plińce czy kluski ziemniaczane golce. Słodkim przysmakiem są bómbómy z dekla. Są to cukierki smażone na patelni i formowane na pokrywce garnka, czyli tytułowym deklu. W smaku przypominają krówki.
Z czego zrobić bómbómy z dekla?
Do przygotowania pysznych i słodkich cukierków kociewskich wykorzystuje się proste składniki. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Aby zrobić domowe bómbómy z dekla, potrzebne są tylko trzy produkty. Przyda się też odrobina oleju, którym należy wysmarować dekiel, czyli pokrywkę garnka.
Co jest więc potrzebne, aby przygotować bómbómy z dekla? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko trzy produkty. Do zrobienia kociewskich cukierków potrzebne są:
- słodka śmietana
- cukier
- masło
Jak zrobić bómbómy z dekla?
Regionalny przepis na pełne smaku kociewskie cukierki nie jest skomplikowany. To nie tylko łatwa, ale i szybka receptura. Masę na bómbómy przygotowuje się na patelni, a następnie przekłada na pokrywkę od garnka, zwanej w tym regionie deklem. W tym przepisie służy jako forma do cukierków. W sumie czas przygotowania to około kwadransa. Aby spróbować tego regionalnego przysmaku, należy chwilę poczekać. Masa powinna stężeć i ostygnąć. Dopiero wtedy można ją pokroić na kawałki wielkości cukierków.
Jak robi się pyszne bómbómy z dekla według przepisu z Kociewia? Z tą regionalną recepturą jest to zadanie proste i błyskawiczne. To świetna słodka przekąska, która zastąpi gotowe i pełne chemicznych dodatków cukierki ze sklepu.
- 1. krok – roztopienie masła z cukrem
- 2. krok – połączenie składników ze śmietaną
- 3. krok – gotowanie, aż cukier się skrystalizuje
- 4. krok – przełożenie masy na dekiel i odstawienie do ostygnięcia
- 5. krok – pokrojenie masy na kawałki wielkości cukierków
SKŁADNIKI
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
dodatkowo:- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni roztopić masło. Wsypać cukier i wymieszać. Lekko podgrzać.
- Wlać śmietankę i gotować na małym ogniu, aż cukier się skrystalizuje. Cały czas mieszać.
- Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się kryształki, zestawić patelnię z ognia.
- Masę przelać dekiel, czyli pokrywkę garnka, wysmarowaną olejem. Odstawić do ostygnięcia.
- Następnie pokroić na mniejsze kawałki wielkości cukierków.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę.