Ruchanki kaszubskie - przepis na kociewskie racuchy drożdżowe

Ruchanki kaszubskie - przepis na kociewskie racuchy drożdżowe
Autor: Shutterstock.com Ruchanki kaszubskie - przepis na kociewskie racuchy drożdżowe
łatwy
30 min
4

Ruchanki kaszubskie to chrupiące z wierzchu i puszyste w środku racuchy drożdżowe z jabłkami. Kociewski przysmak smażony jest w głębokim tłuszczu. Stąd ich nazwa. Racuchy podczas smażenia we wrzącym smalcu lub oleju wykonują gwałtowne ruchy, podskakując na bąbelkach uwalnianej pary. Ruchanki to doskonały deser do kubka kawy. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukur waniliowego lub wanilinowego
  • 5 dag drożdży
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 3 jajka
  • 3 kwaśne jabłka
  • olej do smażenia
  • lukier z cukru pudru, zobacz: Przepis, jak zrobić lukier w 5 sekund

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko podgrzać do temperatury ciała. Odlać 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka nadal podgrzewać.
  • Do szklanki z mlekiem dodać pokruszone drożdże, oba rodzaje cukru, wymieszać na jednorodny płyn. Odstawić do wyrośnięcia. 
  • Do gorącego, ale nie zagotowanego mleka dodać mąkę z solą i utrzeć za pomocą miksera ręcznego. Następnie dodać miękkie masło. Ponownie wymieszać. 
  • Gdy mieszanina nieco przestygnie dodać jajka. Bardzo dokładnie wymieszać.  
  • Na koniec dodać rozczyn drożdży i jabłka pokrojone w kostkę. Zamieszać łyżką. 
  • Ruchanki smażyć w głęboki tłuszczu, nabierając po 2 łyżki ciasta na 1 racucha.  Gdy zrumienią się z jednej strony, przewrócić i smażyć do zrumienienia z drugiej strony. 
  • Gorące ruchanki polać lukrem z cukru pudru. Podawać do mocnej herbaty lub czarnej kawy. Smacznego! 
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Zobacz GALERIĘ z przepisami na PĄCZKI małe i duże!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej