Ruchanki kaszubskie - przepis na kociewskie racuchy drożdżowe
2022-02-23
łatwy
30 min
4
Ruchanki kaszubskie to chrupiące z wierzchu i puszyste w środku racuchy drożdżowe z jabłkami. Kociewski przysmak smażony jest w głębokim tłuszczu. Stąd ich nazwa. Racuchy podczas smażenia we wrzącym smalcu lub oleju wykonują gwałtowne ruchy, podskakując na bąbelkach uwalnianej pary. Ruchanki to doskonały deser do kubka kawy.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukur waniliowego lub wanilinowego
- 5 dag drożdży
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
- 3 jajka
- 3 kwaśne jabłka
- olej do smażenia
- lukier z cukru pudru, zobacz: Przepis, jak zrobić lukier w 5 sekund
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko podgrzać do temperatury ciała. Odlać 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka nadal podgrzewać.
- Do szklanki z mlekiem dodać pokruszone drożdże, oba rodzaje cukru, wymieszać na jednorodny płyn. Odstawić do wyrośnięcia.
- Do gorącego, ale nie zagotowanego mleka dodać mąkę z solą i utrzeć za pomocą miksera ręcznego. Następnie dodać miękkie masło. Ponownie wymieszać.
- Gdy mieszanina nieco przestygnie dodać jajka. Bardzo dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać rozczyn drożdży i jabłka pokrojone w kostkę. Zamieszać łyżką.
- Ruchanki smażyć w głęboki tłuszczu, nabierając po 2 łyżki ciasta na 1 racucha. Gdy zrumienią się z jednej strony, przewrócić i smażyć do zrumienienia z drugiej strony.
- Gorące ruchanki polać lukrem z cukru pudru. Podawać do mocnej herbaty lub czarnej kawy. Smacznego!
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl