Blok czekoladowy jak ciasteczka: jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Ciastka z bloku czekoladowego - żeby je przygotować wystarczy 20 minut. Do zrobienia tego słodkiego deseru nie trzeba mieć nawet piekarnika.
SKŁADNIKI
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 200 g masła roślinnego
- 500 g mleka w proszku
- 100 g orzechów włoskich (lub innych bakalii)
- 350 g cukru
- 400 g herbatników
- 4 łyżki wody
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy wodę, roztapiamy cukier. Masę pozostawiamy do ostygnięcia.
- Kruszymy herbatniki na drobne kawałki, kroimy orzechy, można także dodać inne bakalie, suszoną żurawinę.
- Do ostygniętego masła z cukrem dodajemy kakao, mleko w proszku i bardzo dokładnie mieszamy, można również zmiksować.
- Następnie dodajemy herbatniki i orzechy lub inne wybrane dodatki i ponownie dokładnie mieszamy.
- Na folii aluminiowej układamy masę w walec o średnicy ok. 3 cm. Zawijamy w folię i mocno ściskamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Zbity walec obtaczamy w wiórkach kokosowych, a następnie za pomocą ostrego noża kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Proste i smaczne ciasteczka są już gotowe.