Blok czekoladowy jak ciasteczka: jak zrobić?

2021-03-29
Joanna Szyndler
Blok czekoladowy jak ciasteczka: jak zrobić?
Autor: thinkstockphotos.com Do bloku czekoladowego można dodac nie tylko bakalie i pokruszone ciasteczka, ale tez żelki czy pianki mashomallows
łatwy
35 min
4

Ciastka z bloku czekoladowego - żeby je przygotować wystarczy 20 minut. Do zrobienia tego słodkiego deseru nie trzeba mieć nawet piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 200 g masła roślinnego
  • 500 g mleka w proszku
  • 100 g orzechów włoskich (lub innych bakalii)
  • 350 g cukru
  • 400 g herbatników
  • 4 łyżki wody
  • wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku roztapiamy masło, dodajemy wodę, roztapiamy cukier. Masę pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Kruszymy herbatniki na drobne kawałki, kroimy orzechy, można także dodać inne bakalie, suszoną żurawinę.
  • Do ostygniętego masła z cukrem dodajemy kakao, mleko w proszku i bardzo dokładnie mieszamy, można również zmiksować.
  • Następnie dodajemy herbatniki i orzechy lub inne wybrane dodatki i ponownie dokładnie mieszamy.
  • Na folii aluminiowej układamy masę w walec o średnicy ok. 3 cm. Zawijamy w folię i mocno ściskamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 
  • Zbity walec obtaczamy w wiórkach kokosowych, a następnie za pomocą ostrego noża kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Proste i smaczne ciasteczka są już gotowe.
Joanna Szyndler