Biszkopt ziemniaczany - puszyste ciasto z ziemniaków
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Biszkopt ziemniaczany przygotowujemy, jak sama nazwa wskazuje, z ziemniaków. Warzywa muszą być wcześniej ugotowane i zmielone na lekkie pure. Ciasto smakuje wyśmienicie, jest puszyste i elastyczne.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,75 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- tłuszcz do smarowania blachy
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, następnie studzimy i blendujemy na masę.
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zbieleją dodajemy do ziemniaków i mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.
- Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką, przelewamy ciasto.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 min.