Biszkopt ziemniaczany - puszyste ciasto z ziemniaków

2021-03-29
Biszkopt ziemniaczany
Autor: Shutterstock Biszkopt ziemniaczany wyrasta nie gorzej niż tradycyjny.
łatwy
30 min
4

Biszkopt ziemniaczany przygotowujemy, jak sama nazwa wskazuje, z ziemniaków. Warzywa muszą być wcześniej ugotowane i zmielone na lekkie pure. Ciasto smakuje wyśmienicie, jest puszyste i elastyczne.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,75 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, następnie studzimy i blendujemy na masę.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zbieleją dodajemy do ziemniaków i mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.
  • Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką, przelewamy ciasto.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 min.