Biorę pomarańcze, mascarpone i mikser. Ten deser bez pieczenia jest w sam raz słodki i orzeźwiający

deser pomarańczowy z mascarpone
Autor: Shutterstock Zmiksuj mascarpone z tymi składnikami. Puszysty deser pomarańczowy smakuje zawsze i każdemu.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co zrobić na szybko z mascarpone? Jeżeli się nad tym zastanawiacie, poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszny deser pomarańczowy z mascarpone, który w punkt odpowiada na to pytanie. Delikatny krem o smaku orzeźwiających pomarańczy przygotowany na bazie serka mascarpone to obłędny słodki przysmak na każdą okazję. Zobaczcie, jak zrobić deser pomarańczowy z mascarpone.

Z czym wymieszać mascarpone do deseru?

Aby przygotować kilka porcji wybornego deseru o smaku pomarańczowym, potrzebnych jest kilka produktów. Wszystkie składniki są dostępne przez cały rok, więc ten słodki przysmak można robić na różne okazje. Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej dobrze znane artykuły spożywcze, które często wykorzystuje się w różnych przepisach kulinarnych.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowy deser pomarańczowy? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • świeże pomarańcze
  • serek mascarpone
  • śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • cukier
  • jajka
  • skrobia kukurydziana
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Jak zrobić deser pomarańczowy z mascarpone?

Przepis na pyszny i orzeźwiający deser o smaku pomarańczy przyrządzony na bazie włoskiego serka mascarpone nie jest skomplikowany. Aby przysmak udał się już za pierwszym razem, należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie. Warto pamiętać, że śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Dzięki temu będą się łatwiej ubijać. Dodatkową zaletą tej prostej receptury jest to, że deseru nie trzeba wstawiać do lodówki. Można podawać go od razu po przygotowaniu.

Jak więc robi się znakomity deser z pomarańczami i mascarpone? Z tym sprawdzonym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i przyjemne.

  • 1. krok – wyciśnięcie i przecedzenie soku z pomarańczy
  • 2. krok – wymieszanie połowy soku pomarańczowego ze skrobią kukurydzianą
  • 3. krok – przygotowanie budyniu pomarańczowego
  • 4. krok – ubicie śmietanki z mascarpone i wymieszanie z budyniem pomarańczowym
  • 5. krok – przełożenie kremu do pucharków, szklaneczek lub słoiczków

Jak podawać deser pomarańczowy z mascarpone?

Pełen smaku deser z dodatkiem świeżych pomarańczy i włoskiego serka mascarpone jest tak pyszny, że nawet ci, którzy nie przepadają za słodkościami, będą oczarowani jego smakiem. Dzięki temu, że składniki są zawsze w sklepach, a przygotowanie jest proste, deser pomarańczowy można robi na różne okazje bez względu na pogodę za oknem.

Deser z pomarańczami i mascarpone można przygotować w postaci gotowych porcji. Gotową masę pomarańczową najlepiej od razu nałożyć do pucharków, szklaneczek lub słoiczków. Można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki. Wierzch deseru pomarańczowego z dodatkiem mascarpone można posypać startą gorzką czekoladą, płatkami migdałowymi i udekorować plasterkami świeżej pomarańczy oraz listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • 5 pomarańczy
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 100 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze dokładnie umyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. Przecedzić przez drobne sitko.
  • Połowę soku pomarańczowego wymieszać ze skrobią kukurydzianą, tak aby nie było grudek.
  • Do rondelka wbić jajka i wsypać cukier oraz sól. Dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Wlać połowę soku pomarańczowego i zacząć podgrzewać, cały czas mieszając.
  • Wlać sok pomarańczowy ze skrobią kukurydzianą. Mieszać i podgrzewać, aż masa zgęstnieje.
  • Gotowy budyń przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i miksować do połączenia składników.
  • Ostudzony budyń pomarańczowy ubić, a następnie dodać do śmietanki z mascarpone. Miksować, aż składniki połączą się w kremowy i puszysty krem.
  • Krem przełożyć do pucharków lub małych słoiczków.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej