Banoffee pie: pyszne ciasto bez pieczenia

Banoffe pie
Autor: Shutterstock Banoffie pay - przepyszne ciasto w sam raz na koniec karnawału.
łatwy
40 min
4

Banoffee pie to deserowy klasyk kuchni angielskiej. To prosty przepis dla tych, którzy nie mają piekarnika, czasu, a nawet dużych umiejętności kulinarnych. Uwaga! Lojalnie uprzedzamy: pomimo wszystkich zalet to bomba kaloryczna!

Wypróbuj przepisy na inne ciasta: Ciasto rurociąg bez pieczenia, Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi bez pieczenia, Ciasto owocowe z patelni

SKŁADNIKI

  • 250 g herbatników lub ciasteczek owsianych
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 banany
  • 250 ml śmietanki do deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao lub startej czekolady (do dekoracji)
  • 1 puszkę masy kajmakowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasteczka lub herbatniki mielimy w mikserze, gdy zostaną z nich okruchy dodajemy masło i łączymy w jednolitą masę.
  • Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, gładko dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny.
  • Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając cukier puder.
  • Masę kajmakową rozgrzewamy w rondelku, by była płynna. Czekamy, aż ostygnie, krojąc w tym czasie banany na cienkie plasterki.
  • Wylewamy ja na spód z herbatników, układamy owce, a następnie bitą śmietanę. Dekorujemy kakao lub wiórkami z czekolady
  • Tak przygotowane ciasto wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.