Zaskocz rodzinę łososiem w sosie curry. Idealnie aromatyczne danie w kilka chwil

Zaskocz rodzinę łososiem w sosie curry. Idealnie aromatyczne danie w kilka chwil
Autor: Shutterstock.com Zaskocz rodzinę łososiem w sosie curry. Idealnie aromatyczne danie w kilka chwil
łatwy
10 min
6

Pyszny, prosty i pełen smaku. Łosoś w kremowym, kokosowym curry to idealne danie na obiad. Przygotujemy go niezwykle szybko, a jego smak na długo zostanie z nami w pamięci. Przygotuj go jako szybki obiad w tygodniu lub jako ciekawy posiłek na wykwintną kolację - zawsze sprawdzi się on idealnie.

To inspirowane kuchnią Południowo-Wschodniej Azji danie jest nie tylko niezwykle aromatyczna, ale również proste i szybkie do przygotowania. Łosoś w sosie curry z mleczkiem kokosowym to naprawdę wdzięczne danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia.

Gdzie kupić pastę curry? Mleczko kokosowe idealną alternatywą dla śmietany

Żółtą pastę curry można dostać w niektórych supermarketach lub online, gdzie za 200 g zapłacimy około 10 złotych. Jest ona źródłem wspaniałego smaku, które wynosi nasze curry na całkowicie inny poziom. Aromat dania zawdzięczamy również imbirowi i czosnkowi, które nie tylko podbiją jego pikantność, ale również nadadzą mu ciekawego smaku.

W tym daniu nie używamy śmietany. To właśnie mleczko kokosowe jest odpowiedzialne za złagodzenie ostrości oraz nadaniu daniu kremowości, oraz lekkości. Jeśli chodzi o łososia to świetnie chłonie on przyprawy i jest idealnym kontrastem dla ostrzejszego sosu. No i oczywiście zawiera również całą masę zdrowych kwasów omega-3.

Nasze curry możemy podawać z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. Są to idealne dodatki, które nie będą gryzły się ze smakiem naszego dania, a za to będą je idealnie komplementować.

SKŁADNIKI

  • 400 g filetu z łososia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy w kosteczkę.
  • Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Łososia dzielimy na kawałki.
  • Na patelnie rozgrzewamy olej i szklimy cebulę.
  • Dodajemy czosnek i imbir.
  • Dodajemy pastę curry.
  • Wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy.
  • Dodajemy dok z limonki, sos sojowy i sól oraz pieprz do smaku.
  • Delikatnie dodajemy łososia do sosu.
  • Gotujemy około 10 minut.
Sałata z wędzonym łososiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej