Zaskocz rodzinę łososiem w sosie curry. Idealnie aromatyczne danie w kilka chwil

Pyszny, prosty i pełen smaku. Łosoś w kremowym, kokosowym curry to idealne danie na obiad. Przygotujemy go niezwykle szybko, a jego smak na długo zostanie z nami w pamięci. Przygotuj go jako szybki obiad w tygodniu lub jako ciekawy posiłek na wykwintną kolację - zawsze sprawdzi się on idealnie.
To inspirowane kuchnią Południowo-Wschodniej Azji danie jest nie tylko niezwykle aromatyczna, ale również proste i szybkie do przygotowania. Łosoś w sosie curry z mleczkiem kokosowym to naprawdę wdzięczne danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia.
Gdzie kupić pastę curry? Mleczko kokosowe idealną alternatywą dla śmietany
Żółtą pastę curry można dostać w niektórych supermarketach lub online, gdzie za 200 g zapłacimy około 10 złotych. Jest ona źródłem wspaniałego smaku, które wynosi nasze curry na całkowicie inny poziom. Aromat dania zawdzięczamy również imbirowi i czosnkowi, które nie tylko podbiją jego pikantność, ale również nadadzą mu ciekawego smaku.
W tym daniu nie używamy śmietany. To właśnie mleczko kokosowe jest odpowiedzialne za złagodzenie ostrości oraz nadaniu daniu kremowości, oraz lekkości. Jeśli chodzi o łososia to świetnie chłonie on przyprawy i jest idealnym kontrastem dla ostrzejszego sosu. No i oczywiście zawiera również całą masę zdrowych kwasów omega-3.
Nasze curry możemy podawać z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. Są to idealne dodatki, które nie będą gryzły się ze smakiem naszego dania, a za to będą je idealnie komplementować.
SKŁADNIKI
- 400 g filetu z łososia
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 200 ml mleczka kokosowego
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę kroimy w kosteczkę.
- Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Łososia dzielimy na kawałki.
- Na patelnie rozgrzewamy olej i szklimy cebulę.
- Dodajemy czosnek i imbir.
- Dodajemy pastę curry.
- Wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy.
- Dodajemy dok z limonki, sos sojowy i sól oraz pieprz do smaku.
- Delikatnie dodajemy łososia do sosu.
- Gotujemy około 10 minut.