Zapiekanka rybna: przepisy siostry Anastazji
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Zapiekanka rybna to przepyszna potrawa na obiad, kolację, a także letnie przyjęcie w ogrodzie. Filety z halibuta i dorsza, idealnie komponują się z zapiekanymi ziemniakami.
SKŁADNIKI
- 70 dag filetów z ryby
 - 1 kg obranych ziemniaków
 - 1 puszka zielonego groszku
 - 2 jaja
 - 5 dag sera żółtego
 - 1/2 łyżki masła
 - 1 szklanka słodkiej śmietany
 - 2-3 łyżki mąki pszennej
 - przyprawa do ryb
 - przyprawa do ziemniaków
 - olej do smażenia
 - sól
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo, pokroić w plastry i posypać przyprawą do ziemniaków.
 - Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
 - Śmietanę wymieszać z serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach, dodać jaja, roztrzepać i doprawić do smaku.
 - Do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem – przełożyć połowę ziemniaków, następnie układać warstwami: połowę zielonego groszku, usmażone ryby, pozostały groszek i pozostałe ziemniaki.
 - Wierzch zalać przygotowaną wcześniej śmietaną.
 - Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 180 st. C przez ok. 20 min.
 - Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.