Zapiekanka rybna: przepisy siostry Anastazji

2016-05-12
Siostra Anastazja
zapiekanka-rybna-przepisy-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Palce lizać!
łatwy
60 min
4

Zapiekanka rybna to przepyszna potrawa na obiad, kolację, a także letnie przyjęcie w ogrodzie. Filety z halibuta i dorsza, idealnie komponują się z zapiekanymi ziemniakami.

Składniki

70 dag filetów z ryby

1 kg obranych ziemniaków

1 puszka zielonego groszku

2 jaja

5 dag sera żółtego

1/2 łyżki masła

1 szklanka słodkiej śmietany

2-3 łyżki mąki pszennej

przyprawa do ryb

przyprawa do ziemniaków

olej do smażenia

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo, pokroić w plastry i posypać przyprawą do ziemniaków.

Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Śmietanę wymieszać z serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach, dodać jaja, roztrzepać i doprawić do smaku.

Do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem – przełożyć połowę ziemniaków, następnie układać warstwami: połowę zielonego groszku, usmażone ryby, pozostały groszek i pozostałe ziemniaki.

Wierzch zalać przygotowaną wcześniej śmietaną.

Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 180 st. C przez ok. 20 min.

Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.

Siostra Anastazja