Zapiekanka rybna: przepisy siostry Anastazji

Siostra Anastazja
zapiekanka-rybna-przepisy-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Palce lizać!
łatwy
60 min
4

Zapiekanka rybna to przepyszna potrawa na obiad, kolację, a także letnie przyjęcie w ogrodzie. Filety z halibuta i dorsza, idealnie komponują się z zapiekanymi ziemniakami.

SKŁADNIKI

  • 70 dag filetów z ryby
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 jaja
  • 5 dag sera żółtego
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawa do ryb
  • przyprawa do ziemniaków
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo, pokroić w plastry i posypać przyprawą do ziemniaków.
  • Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Śmietanę wymieszać z serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach, dodać jaja, roztrzepać i doprawić do smaku.
  • Do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem – przełożyć połowę ziemniaków, następnie układać warstwami: połowę zielonego groszku, usmażone ryby, pozostały groszek i pozostałe ziemniaki.
  • Wierzch zalać przygotowaną wcześniej śmietaną.
  • Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 180 st. C przez ok. 20 min.
  • Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.
Siostra Anastazja