Zapiekanka rybna: przepisy siostry Anastazji
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Zapiekanka rybna to przepyszna potrawa na obiad, kolację, a także letnie przyjęcie w ogrodzie. Filety z halibuta i dorsza, idealnie komponują się z zapiekanymi ziemniakami.
SKŁADNIKI
- 70 dag filetów z ryby
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 jaja
- 5 dag sera żółtego
- 1/2 łyżki masła
- 1 szklanka słodkiej śmietany
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- przyprawa do ryb
- przyprawa do ziemniaków
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo, pokroić w plastry i posypać przyprawą do ziemniaków.
- Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Śmietanę wymieszać z serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach, dodać jaja, roztrzepać i doprawić do smaku.
- Do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem – przełożyć połowę ziemniaków, następnie układać warstwami: połowę zielonego groszku, usmażone ryby, pozostały groszek i pozostałe ziemniaki.
- Wierzch zalać przygotowaną wcześniej śmietaną.
- Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 180 st. C przez ok. 20 min.
- Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.