Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułami [przepis]

zapiekanka-z-tunczykiem-i-brokulami-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka z makaronu, brokułów i tuńczyka z dwoma rodzajami sera to sycące danie doskonałe np. na zimowy obiad
łatwy
45 min
4

Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. To kombinacja zdrowych składników - tuńczyka, serów, brokułów. Jednym z użytych do przygotowania serów jest bel paese, który doskonale sprawdza się jako składnik do pizzy czy zapiekanki.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu penne
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 300 g brokułów
  • 100 g serka mascarpone
  • 70 g sera bel pease
  • 10 suszonych pomidorów
  • 15 zielonych oliwek
  • pół szklanki listków bazylii
  • 50 g masła
  • 500 ml mleka
  • 50 g mąki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy brokuły. Odcedzamy i zostawiamy do odparowania.
  • W rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i rozprowadzamy trzepaczką. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aż sos stanie się kremowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy w sosie serek mascarpone, dodajemy suszone pomidory, bazylię, makaron z brokułami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Okładamy kawałkami tuńczyka, posypujemy startym serem bel paese. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • Pieczemy 25-30 minut, aż ser się zarumieni.