Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułami [przepis]
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. To kombinacja zdrowych składników - tuńczyka, serów, brokułów. Jednym z użytych do przygotowania serów jest bel paese, który doskonale sprawdza się jako składnik do pizzy czy zapiekanki.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu penne
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 300 g brokułów
- 100 g serka mascarpone
- 70 g sera bel pease
- 10 suszonych pomidorów
- 15 zielonych oliwek
- pół szklanki listków bazylii
- 50 g masła
- 500 ml mleka
- 50 g mąki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy brokuły. Odcedzamy i zostawiamy do odparowania.
- W rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i rozprowadzamy trzepaczką. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aż sos stanie się kremowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy w sosie serek mascarpone, dodajemy suszone pomidory, bazylię, makaron z brokułami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Okładamy kawałkami tuńczyka, posypujemy startym serem bel paese. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy 25-30 minut, aż ser się zarumieni.