Zamiast zwykłych mielonych, robię kotlety z łososia. Ich smak zachwyca

Zamiast zwykłych mielonych, robię kotlety z łososia. Ich smak zachwyca
Autor: Shutterstock.com Zamiast zwykłych mielonych, robię kotlety z łososia. Ich smak zachwyca
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Lekkie, pyszne i proste w przygotowaniu. Kotlety z łososia to idealna alternatywa dla zwykłych mielonych. Mają niesamowity aromat, a smakują wybornie. Wystarczy kilka składników, by je przygotować, a cała rodzina będzie zachwycona wynikiem.

Kotlety z łososia na każdy dzień. Idealne połączenie smaków

Lekkie, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku kotleciki z łososia to danie, które idealnie sprawdzi się nie tylko na piątkowy obiad. Są proste do przygotowania, a smakują wyśmienicie. Zapomnij więc o paluszkach rybnych i zamiast tego sięgnij po wyborne kotlety z łososia.

Te kotleciki świetnie sprawdzą się do burgerów, jak i danie z dodatkiem ziemniaków i świeżej surówki. Są niezwykle proste do przygotowania, a ich smak zachwyci każdego. Wystarczy kilka minut, by mieć gotowy przepyszny i sycący obiad.

Jeśli więc nie wiesz, co przygotować z ryby, ten przepis będzie dla ciebie perfekcyjnym wyborem. Smak w połączeniu z prostotom to para idealna. Nie ma co się dłużej zastanawiać, ten przepis sprawdzi się na każdą porę dnia.

Jeśli chcemy możemy również trochę z nimi poeksperymentować. Sprawdzą się tu takie dodatki jak papryka, cebula czy czosnek. Wszystko zależy od tego, jak intensywnie smakować ma nasz kotlecik. Dobrym pomysłem będzie również dodanie trochę bułki tartej i wstawienie ich na chwilę do zamrażarki - wtedy masa lepiej się będzie trzymała.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z łososia bez skóry
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pęczek kolendry
  • 1 łyżka oleju
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia kroimy na kawałki.
  • Wrzucamy go do blendera z imbirem, curry, sosem sojowym i kolendrą.
  • Miksujemy, aż do uzyskania masy.
  • Formujemy kotlety.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony.
Sałata z wędzonym łososiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej