Zamiast dorsza w cieście, przygotuj te steki z tuńczyka. Gotowe w pół godziny

Dieta bezglutenowa
Aromatyczne steki z tuńczyka z kremowym sosem śmietanowo-czosnkowym to idealny pomysł na ciekawy obiad. Nie jest to ciężkie do przygotowania danie, jednak jego smak i aromat sprawiają, że nie można się mu oprzeć. Przygotuj to danie, które wygląda jak z wykwintnej restauracji.
Steki z tuńczyka w prostej wersji. Każdy sobie z nimi poradzi
Aromatyczne steki z tuńczyka w kremowym sosie to idealny pomysł na obiad nie tylko w piątek. Są proste do przygotowania, a smakują wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by przygotować obiad jak z wykwintnej restauracji. A wcale nie musisz być szefem kuchni.
Steki z tuńczyka świetnie smakują, są nietrudne w przygotowaniu i idealnie komponują się z wieloma różnymi dodatkami. Możemy podawać je z risotto, ziemniakami czy frytkami. Dobrze również będzie dołożyć do nich na przykład szpinak czy zieloną sałatkę.
Czy tuńczyk jest zdrowy? Te osoby powinny uważać na spożycie
Tuńczyk jest niezwykle zdrową rybą, która jest cennym źródłem wielu składników odżywczych. Po pierwsze znajdziemy w nim mnóstwo białka. Oprócz tego jest również bogaty w kwasy omega-3, witaminy (np. D i B12) oraz takie minerały jak selen, magnez i fosfor.
Tuńczyka jednak powinniśmy spożywać z umiarem. Wszystko przez to, że może być on potencjalnie zanieczyszczony rtęcią. Szczególnie uważać ze spożyciem tej ryby powinny małe dzieci oraz kobiety w ciąży. Nie oznacza to jednak, że musimy z niej rezygnować całkowicie.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła
- 2 steki z tuńczyka
- sól i pieprz
- 250 ml śmietany
- 2 ząbki czosnku
- pęczek śwież pietruszki
- sok z połowy cytryny
- oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni roztapiamy masło.
- Steki z tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem.
- Smażmy po około 4 minuty z każdej strony.
- Na tą samą patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę oraz oregano.
- Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
- Steki polewamy sosem.