To danie wygląda luksusowo, a robi się je w 15 minut. Świąteczny łosoś jak marzenie
Karp, śledzie i dorsze na Boże Narodzenie już Ci się znudziły? Mamy na to sposób. Wypróbuj ten przepis na świątecznego pieczonego łososia. Wychodzi niezwykle elegancki, pachnący a przy okazji wygląda zachwycająco. I to bez zbędnych przygotowań i godzin stania w kuchni.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Łosoś na wigilijnym stole? Jest na to prosty sposób
Masz ochotę na coś nowego na wigilijnym stole? Ten przepyszny sposób na pieczonego łososia sprawdzi się idealnie. Nie tylko jest to szybki sposób na przygotowanie niesamowicie aromatycznej ryby, ale przy okazji piękna potrawa na świąteczny stół - nie zostanie po nim nawet skóra.
Ten pieczony łosoś jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. Tak naprawdę wystarczy przygotować marynatę, wysmarować rybę, a później całość piec około 15 minut - prościej się już chyba nie da. Mimo to jednak, łosoś wychodzi przepyszny i pełen smaku.
Jak podawać pieczonego łososia? To proste
Nasz łosoś najlepszy będzie przyozdobiony plasterkami cytrusów, świeżymi ziołami, żurawiną i pozostałym sosem z blachy. Choć możemy podawać go samego (właśnie na przykład na święta) świetnie sprawdzi się również na obiad z pieczonymi ziemniakami i surówką z rukoli.
Rozkoszuj się tym prostym i pysznym przepisem. Wystarczy kilka składników, a ten łosoś będzie królował na każdym stole. Nie ma co długi się zastanawiać. Zaskocz rodzinę i najbliższych prostym i smakowitym przepisem.
SKŁADNIKI
- 1 duży filet z łososia (700–1200 g), ze skórą
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- sok z 0,5 cytryny
- kilka plasterków cytryny do dekoracji
- sól, pieprz
- sos sojowy
- Świąteczne dodatki smakowe:
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- skórka z pomarańczy
- garść żurawiny (świeżej lub suszonej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce mieszamy oliwę, rozpuszczone masło, miód, musztardę, czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz (tu, jeśli chcemy możemy dorzucić również trochę świeżego rozmarynu i skórki pomarańczowej).
- Filet przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie.
- Nacieramy go marynatą.
- Na wierzchu układamy kilka gałązek rozmarynu/tymianku i plasterki cytryny.
- Jeśli używamy, na bokach układamy również żurawinę.
- Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.