Ta ryba to petarda smaku! Zębacz smugowy pieczony pod kruszonką: najlepszy przepis

Zębacz smugowy pieczony pod kruszonką
Autor: Shutterstock Delikatna ryba, rozpływająca się w ustach, pod chrupką kruszonką
łatwy
15 min
4

Zębacz smugowy zwany również wilkiem morskim (Anarhichas lupus), choć to nazwa myląca, nie jest aktywnym drapieżnikiem. Żywi się mięczakami, skorupiakami i szkarłupniami na dnie Morza Północnego. Jego mięso jest delikatne i wyjątkowo pyszne. Do tego to obecnie jedna z tańszych ryb w sklepach. Wypróbuj przepis na zębacza smugowego pieczonego pod kruszonką!

SKŁADNIKI

  • 450-500 g filetu z zębacza smugowego
  • sól
  • KRUSZONKA:
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki masła, temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 szklanka bułki tartej lub panko
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C i przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją olejem roślinnym. Odłóż na bok.
  • Delikatnie osusz obie strony filetu rybnego, a następnie przypraw solą. Umieść na blasze do pieczenia.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, a następnie za pomocą rąk, delikatnie i równomiernie ułóż warstwę kruszonki na filecie. Nie musi być idealna.
  • Piecz przez 7 minut lub do momentu, gdy ryba się upiecze, a kruszonka się zrumieni.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej