Ta ryba to petarda smaku! Zębacz smugowy pieczony pod kruszonką: najlepszy przepis
2022-05-13

łatwy
15 min
4
Zębacz smugowy zwany również wilkiem morskim (Anarhichas lupus), choć to nazwa myląca, nie jest aktywnym drapieżnikiem. Żywi się mięczakami, skorupiakami i szkarłupniami na dnie Morza Północnego. Jego mięso jest delikatne i wyjątkowo pyszne. Do tego to obecnie jedna z tańszych ryb w sklepach. Wypróbuj przepis na zębacza smugowego pieczonego pod kruszonką!
SKŁADNIKI
- 450-500 g filetu z zębacza smugowego
- sól
- KRUSZONKA:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki masła, temperatura pokojowa
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 szklanka bułki tartej lub panko
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C i przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją olejem roślinnym. Odłóż na bok.
- Delikatnie osusz obie strony filetu rybnego, a następnie przypraw solą. Umieść na blasze do pieczenia.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, a następnie za pomocą rąk, delikatnie i równomiernie ułóż warstwę kruszonki na filecie. Nie musi być idealna.
- Piecz przez 7 minut lub do momentu, gdy ryba się upiecze, a kruszonka się zrumieni.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?