Sola zapiekana z porami - sposób na pyszną rybę
2022-12-21
łatwy
30 min
4
Biała ryba i duszone pory to znakomite połączenie smakowe. Zapieczone razem z odrobiną gałki muszkatołowej i żółtego sera zasmakują całej rodzinie.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z soli
- 0,5 kg białych części porów
- 2 łyżki tartego sera zółtego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oliwy
- gałka muszkatołowa
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni.
- Pora umyć i pokroić w talarki, zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby.
- Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć porami i zalać śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.
- Oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypać warstwą tartego sera. przykryć i zapiekać 20 in w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?