Smażony sandacz z sosem cytrynowym, koperkiem i puree - przepis na obiad
2021-03-27
łatwy
30 min
4
Co powiesz na danie z ryby na obiad? Sprawdź nasz przepis na smażonego sandacza z warzywami i puree. Poniżej składniki i sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- mrożony sandacz
- 1 duży ziemniak do przygotowania puree
- warzywa - mrożone lub świeże
- mąka
- koperek
- sól
- pieprz
- dwie łyżeczki masła klarowanego
- sos cytrynowy z koperkiem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie ryby. Zacząć od poporcjonowania ryby w diamenty o szerokości około sześciu centymetrów.
- Następnie rybę zamarynować w soli i pieprzu, a także obtoczyć z każdej strony w mące.
- Łyżeczkę masła klarowanego rozgrzać na patelni. Na tak przygotowanej patelni smażyć rybę przez około trzy minuty z każdej ze stron na złoty kolor. Rybę posypać świeżym, posiekanym koperkiem.
- Przygotowanie puree. Ziemniaki obrać i pokroić na połówki. Włożyć do garnka z osoloną wodą i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 15 min. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować.
- Do gorących ziemniaków wrzucić masło, a następnie wlać ciepłe mleko. Ugnieść i wymieszać widelcem.
- Przygotowanie warzyw. Mrożoną mieszankę warzywną gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie.
- Danie gotowe! Rybę podać na talerzu z puree i warzywami.