Smażony sandacz z sosem cytrynowym, koperkiem i puree - przepis na obiad

sandacz-przepisy-smazony-sandacz-z-sosem-ctrynowym-koperkiem-i-puree.jpg
Autor: pixabay.com Pyszny obiad z sandaczem w roli głównej.
łatwy
30 min
4

Co powiesz na danie z ryby na obiad? Sprawdź nasz przepis na smażonego sandacza z warzywami i puree. Poniżej składniki i sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • mrożony sandacz
  • 1 duży ziemniak do przygotowania puree
  • warzywa - mrożone lub świeże
  • mąka
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • dwie łyżeczki masła klarowanego
  • sos cytrynowy z koperkiem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie ryby. Zacząć od poporcjonowania ryby w diamenty o szerokości około sześciu centymetrów.
  • Następnie rybę zamarynować w soli i pieprzu, a także obtoczyć z każdej strony w mące. 
  • Łyżeczkę masła klarowanego rozgrzać na patelni. Na tak przygotowanej patelni smażyć rybę przez około trzy minuty z każdej ze stron na złoty kolor. Rybę posypać świeżym, posiekanym koperkiem.
  • Przygotowanie puree. Ziemniaki obrać i pokroić na połówki. Włożyć do garnka z osoloną wodą i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 15 min. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować.
  • Do gorących ziemniaków wrzucić masło, a następnie wlać ciepłe mleko. Ugnieść i wymieszać widelcem.
  • Przygotowanie warzyw. Mrożoną mieszankę warzywną gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. 
  • Danie gotowe! Rybę podać na talerzu z puree i warzywami.