Śledziowy budyń: jak go zrobić?

Śledziowy budyń to niezwykła potrawa z ryb. I chociaż śledziowy budyń to nie propozycja dla każdego, to wart jest wypróbowania. Świeże śledzie można zastąpić innymi rybami o mniej zdecydowanym smaku. Sprawdź, jak przygotować to nietuzinkowe danie.
Zobacz też >>> Sałatka śledziowo-śliwkowa
Budyń to w polskiej kuchni określenie dwóch całkowicie różnych potraw. Pierwsza, znacznie lepiej znana, to właściwie rodzaj słodkiego kisielu, gotowanego na mleku. Charakterystyczna konsystencja powstaje dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Dziś najczęściej przyrządza się taki budyń, dodając do mleka gotowy proszek i starannie mieszając.
Zobacz też >>> Śledzie z cytryną i z ziołami
Drugi rodzaj budyniu to rzecz znacznie ciekawsza. Może być słodki albo wytrawny, ma interesujący smak, a przyrządza się go gotując składniki w specjalnych formach. Jeśli brak właściwej formy budyniowej ze szczelną pokrywą - może ją zastąpić naczynie żaroodporne, szczelnie owinięte folią aluminiową.
Zobacz tez >>> Sałatka śledziowa ze śledzi solonych i wędzonych
Polecamy również:
SKŁADNIKI
- około kilograma całych śledzi, ew. pół kilograma filetów
- ćwierć kostki masła
- pięć jaj
- pół szklanki mąki
- dwie kajzerki
- opakowanie śmietanki
- tarty ser do smaku
- pieprz i gałka muszkatołowa
- natka pietruszki i czosnek są mile widziane, choć można się bez nich obyć
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby czyścimy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, najlepiej z pietruszką.
- Bułkę namaczamy w śmietance. Masło i żółtko ucieramy, dodajemy rybę i bułkę, blenderem rozdrabniamy na jednolitą masę.
- Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy ostrożnie do masy rybnej.
- Formę budyniową (forma do puddingu z pokrywą) smarujemy masłem, posypujemy ścianki i dno tartą bułką, ostrożnie przekładamy masę.
- Zamykamy i w kąpieli wodnej i pieczemy w 180°C przez ok. 90 minut. Taki budyń doskonale smakuje z chrzanem.