Sandacz z wody: przepis na Wigilię
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sandacza z wody jemy pewnie tylko raz w roku – podczas wigilijne kolacji. A przepis na tę potrawę jest prosty. Pewnie dlatego tak nam zależy żeby był wyjątkowy i pięknie prezentował się na świątecznym stole.
SKŁADNIKI
- sandacz
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 2 cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- sól
- 2 łyżki masła
- 3 jajka na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę sprawić, dokładnie umyć.
- Przygotować wywar z włoszczyzny, cebul i przypraw. Odstawić do ostudzenia.
- Sandacza włożyć do specjalnego garnka do gotowania ryb i zalać zimnym wywarem. Gotować około 20 minut.
- W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekane jajka i podgrzewać delikatnie, by nie spalić masła.
- Rybę wyłożyć ostrożnie na półmisek, polać masłem z jajkiem i udekorować pokrojonymi w słupki warzywami z wywaru oraz natką.