Rybna dżambalaja z ryżem i pomidorami - pyszne danie z Luizjany

Rybna dżambalja
Autor: Shutterstock Rybna dżambalja to pyszne danie w stylu kreolskim
łatwy
40 min
4

Rybna dżambalaja to kulinarny poemat pisany prostymi składnikami. Danie jest świeże i nieskomplikowane, a jednocześnie bogate w smaki i o niemal wirtuozerskiej harmonii. Pachnie i smakuje wybornie, a już samo jego przygotowywanie odstresowuje i poprawia humor. Jedzenie wprawia w euforię. Znakomite na każdą okazję i bez okazji, tak jak dobra muzyka.

Gdyby dania mogły brzmieć jak ulubione utwory, z tej potrawy ulatywałyby gitarowe riffy wygrywane na elektrycznej gitarze hawajskiej przez Roberta Randolpha w Louisiana Bayou (Dave Mathews Band). Nawet spisując składniki w uszach brzmi mi refren tej piosenki. Na szczęście mam w domu potrzebne składniki, więc kończę pracę, włączam genialny koncert z Red Rocks i zabieram się za gotowanie. Rodzina będzie szczęśliwa. Ja jeszcze bardziej!

Przepis na rybną dżambalaję

SKŁADNIKI

  • 500-600 g filetów z białej ryby
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra i cytryna do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i seler naciowy obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i rozdrobnij.
  • Boczek pokrój w kostkę, a rybę podziel na kawałki na jeden kęs. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej nieco oliwy, wrzuć do niej posiekany boczek, cebulę, selera i czosnek.
  • Smaż całość ok 3-5 minut, aż cebula będzie miękka a bekon się zezłoci.
  • Dodaj paprykę, ryż i przyprawy, smaż 1 minutę, po czym podlej bulionem, dodaj pomidory i zagotuj.
  • Gdy potrawa zacznie wrzeć zmniejsz ogień do średniego, przykryj i duś ok 15-20 minut, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
  • Włóż do dania rybę i gotuj jeszcze kilka minut, aż będzie miękka, na niewielkim ogniu, uważając żeby nie przypalić.
  • Podaj z ćwiartką cytryny i posypane świeżą siekaną kolendrą.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej