Rybna dżambalaja z ryżem i pomidorami - pyszne danie z Luizjany
Rybna dżambalaja to kulinarny poemat pisany prostymi składnikami. Danie jest świeże i nieskomplikowane, a jednocześnie bogate w smaki i o niemal wirtuozerskiej harmonii. Pachnie i smakuje wybornie, a już samo jego przygotowywanie odstresowuje i poprawia humor. Jedzenie wprawia w euforię. Znakomite na każdą okazję i bez okazji, tak jak dobra muzyka.
Gdyby dania mogły brzmieć jak ulubione utwory, z tej potrawy ulatywałyby riffy wygrywane na gitarze hawajskiej przez Roberta Randolpha w Louisiana Bayou (Dave Mathews Band). Nawet kiedy spisuję dla was składniki w uszach brzmi mi refren tej piosenki. Na szczęście mam w domu potrzebne produkty, więc kończę pracę, włączam genialny koncert z Red Rocks i zabieram się za gotowanie. Rodzina będzie szczęśliwa. Ja jeszcze bardziej!
Przepis na rybną dżambalaję
SKŁADNIKI
- 500-600 g filetów z białej ryby
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1,5 szklanki ryżu
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
- oliwa
- sól i pieprz
- świeża kolendra i cytryna do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i seler naciowy obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i rozdrobnij.
- Boczek pokrój w kostkę, a rybę podziel na kawałki na jeden kęs. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej nieco oliwy, wrzuć do niej posiekany boczek, cebulę, selera i czosnek.
- Smaż całość ok 3-5 minut, aż cebula będzie miękka a bekon się zezłoci.
- Dodaj paprykę, ryż i przyprawy, smaż 1 minutę, po czym podlej bulionem, dodaj pomidory i zagotuj.
- Gdy potrawa zacznie wrzeć zmniejsz ogień do średniego, przykryj i duś ok 15-20 minut, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
- Włóż do dania rybę i gotuj jeszcze kilka minut, aż będzie miękka, na niewielkim ogniu, uważając żeby nie przypalić.
- Podaj z ćwiartką cytryny i posypane świeżą siekaną kolendrą.