Ryba zapiekana z warzywami w śródziemnomorskim stylu. Pysznie, zdrowo i łatwo
      2022-12-14
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Obiady w stylu śródziemnomorskim mają bardzo ważną cechę, a nawet kilka. Są łatwe, szybkie, lekkie i mega pyszne! Dzisiejsza ryba pieczona w piekarniku jest pełna smaków Morza Śródziemnego i jest uproszczoną wersją rodzinnego klasyka.
SKŁADNIKI
- 4 kawałki filetu z białej ryby (dorsz, miruna, mintaj)
 - 4-5 łyżek oliwy z oliwek
 - 4 ząbki czosnku
 - 6 gałązek tymianku
 - 10-12 małych pomidorków koktajlowych
 - 1 szklanka oliwek
 - 2 łyżki kaparów
 - 1 jalapenio marynowane
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220 st.C.
 - Do naczynia do zapiekania wlej oliwę i wstaw do piekarnika na 5-8 minut, aby się podgrzała.
 - Przypraw rybę solą i pieprzem, włóż do podgrzanej oliwy razem z pomidorami, oliwkami posiekanym w plasterki czosnkiem oraz połową tymianku.
 - Na wierzchu połóż plasterki jalapenio oraz kapary. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C i zapiekaj rybę przez 15-20 minut.
 - Rybę podawaj z warzywami, skropioną aromatyczną oliwa z pieczenia.
 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?