Ryba zapiekana z warzywami w śródziemnomorskim stylu. Pysznie, zdrowo i łatwo

Ryba pieczona po śródziemnomorsku
Autor: Shutterstock Ryba pieczona po śródziemnomorsku - z pomidorkami, oliwkami i tymiankiem.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Obiady w stylu śródziemnomorskim mają bardzo ważną cechę, a nawet kilka. Są łatwe, szybkie, lekkie i mega pyszne! Dzisiejsza ryba pieczona w piekarniku jest pełna smaków Morza Śródziemnego i jest uproszczoną wersją rodzinnego klasyka.

SKŁADNIKI

  • 4 kawałki filetu z białej ryby (dorsz, miruna, mintaj)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 gałązek tymianku
  • 10-12 małych pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 jalapenio marynowane
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220 st.C.
  • Do naczynia do zapiekania wlej oliwę i wstaw do piekarnika na 5-8 minut, aby się podgrzała.
  • Przypraw rybę solą i pieprzem, włóż do podgrzanej oliwy razem z pomidorami, oliwkami posiekanym w plasterki czosnkiem oraz połową tymianku.
  • Na wierzchu połóż plasterki jalapenio oraz kapary. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C i zapiekaj rybę przez 15-20 minut.
  • Rybę podawaj z warzywami, skropioną aromatyczną oliwa z pieczenia.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Galeria: Ryba na obiad - najlepsze przepisy na dania rybne

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej