Ryba zapiekana z warzywami w śródziemnomorskim stylu. Pysznie, zdrowo i łatwo
2022-12-14
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Obiady w stylu śródziemnomorskim mają bardzo ważną cechę, a nawet kilka. Są łatwe, szybkie, lekkie i mega pyszne! Dzisiejsza ryba pieczona w piekarniku jest pełna smaków Morza Śródziemnego i jest uproszczoną wersją rodzinnego klasyka.
SKŁADNIKI
- 4 kawałki filetu z białej ryby (dorsz, miruna, mintaj)
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 6 gałązek tymianku
- 10-12 małych pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 1 jalapenio marynowane
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220 st.C.
- Do naczynia do zapiekania wlej oliwę i wstaw do piekarnika na 5-8 minut, aby się podgrzała.
- Przypraw rybę solą i pieprzem, włóż do podgrzanej oliwy razem z pomidorami, oliwkami posiekanym w plasterki czosnkiem oraz połową tymianku.
- Na wierzchu połóż plasterki jalapenio oraz kapary. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C i zapiekaj rybę przez 15-20 minut.
- Rybę podawaj z warzywami, skropioną aromatyczną oliwa z pieczenia.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?