Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym: sprawdzony przepis
2021-03-29
![Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym: sprawdzony przepis](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-bkLA-wshX-Tznz_ryba-z-pieczarkami-w-sosie-smietanowym-sprawdzony-przepis-664x442.jpg)
łatwy
30 min
4
Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym to nie tylko pomysł na codzienny obiad, lecz także ciekawa alternatywa np. dla wigilijnego karpia. Podajemy przepis na szybkie i łatwe danie z rybą w roli głównej.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów rybnych
- 1 kg pieczarek
- 1 opak. śmietany 18%
- 4 łyżki oleju
- ½ kostki masła (100 g)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety rybne solimy i pieprzymy, smażymy na oleju.
- Następnie kroimy pieczarki na drobne kawałki i smażymy na maśle.
- Do naczynia żaroodpornego wykładamy na przemian usmażoną rybę i warstwę pieczarek. Wszystko zalewamy śmietaną.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do momentu zarumienienia się śmietany.
- Polecamy podawać w towarzystwie sałatki z czerwonych warzyw.