Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym: sprawdzony przepis

2021-03-29
Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Pieczona ryba w aromatycznym sosie śmietanowym z pieczarkami - palce lizać!
łatwy
30 min
4

Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym to nie tylko pomysł na codzienny obiad, lecz także ciekawa alternatywa np. dla wigilijnego karpia. Podajemy przepis na szybkie i łatwe danie z rybą w roli głównej.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów rybnych
  • 1 kg pieczarek
  • 1 opak. śmietany 18%
  • 4 łyżki oleju
  • ½ kostki masła (100 g)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety rybne solimy i pieprzymy, smażymy na oleju.
  • Następnie kroimy pieczarki na drobne kawałki i smażymy na maśle.
  • Do naczynia żaroodpornego wykładamy na przemian usmażoną rybę i warstwę pieczarek. Wszystko zalewamy śmietaną.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do momentu zarumienienia się śmietany.
  • Polecamy podawać w towarzystwie sałatki z czerwonych warzyw.